Vianočné opekance, najčastejšie podávané s makom, orechami, medom alebo aj tvarohom, poznáme taktiež pod názvami „pupáky“ či „bobaľky“. Prinášame vám tradičný fotorecept z kysnutého cesta od portálu Najlepšie koláče. Nech sa páči!
Domáce vianočné opekance
(na 200 kusov – podľa veľkosti)
- 500 g polohrubej múky
- 1/2 kocky droždia
- 1/2 balenia prášku do pečiva
- 100 g roztopeného masla
- 3 PL kryštálového alebo trstinového cukru
- 1 žĺtok
- 2,5 dl vlažného mlieka
Postup receptu na domáce vianočné opekance
1
Začneme prípravou kvásku. Do vlažného mlieka rozdrobíme čerstvé droždie. Pridáme lyžicu kryštálového alebo trstinového cukru, voľba je na nás! Dôkladne vymiešame a necháme nakysnúť, čo trvá približne 5 minút, kým sa nám urobí pena.
2
Do misky pridáme polohrubú múku, roztopené maslo, zbytok vlažného mlieka, kvások, žĺtok, prášok do pečiva, kryštálový cukor a soľ. Vláčne cesto vymiesime rukou alebo si pomôžeme kuchynským robotom.
3
Cesto by sa nám malo oddeľovať od nádoby. V prípade, že by bolo až príliš tuhé, môžeme pridať trochu vlažného mlieka. Vymiesené cesto prikryjeme a na teplom mieste necháme kysnúť 40 minút. Za tento čas sa zdvojnásobí objem cesta.
4
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a následne ešte premiesime kvôli kvasinkám. Bochník narežeme na časti, z ktorých si urobíme dlhšie šuľky a tie nakrájame na menšie kúsky (cca 1,5 cm). Počítame s tým, že pečením ešte narastú.
5
Vianočné opekance môžeme vytvarovať do malých guliek, aby mali všetky rovnaký tvar. Ukladáme ich na plech, ktorý sme si vymastili a vyložili papierom na pečenie. Neukladáme ich však blízko seba, pretože nakoniec zväčšia svoj objem.
6
Bobaľky či pupáky necháme na plechu podkysnúť ešte ďalších 10 minút. Nie je potrebné ich ničím potierať. Vianočné opekance v závere pečieme pri teplote 200 oC dozlatista a približne 15-20 minút. Hotovo!
Malý tip od nás: Upečené vianočné opekance prikryjeme bavlnenou utierkou, aby nevyschli. No a už je po tom čisto na vás či ich budete podávať s makom, orechami alebo tvarohom. Ako sme už spomínali, hodí sa aj sladký prírodný med. Želáme vám dobrú chuť a veríme, že si pochutí celá vaša rodina pri sviatočnom stole!
Aby neboli vianočné opekance, bobaľky či pupáky osamelé na štedrovečernom stole, odporúčame vám aj tieto vianočné dezerty, ktoré ho ideálne vyplnia:
- Orechové košíčky Izidor, na ktorých cesto vám vystačí jedno vajce
- Perníkový závin so slivkovým lekvárom
- Parížske rožky ako od starej mamy a nemusíte do nich pridať ani múku
- Karamelové tyčinkové grilážky
Nech sa vám ich príprava vydarí!