1x hlasované

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 2×15 minút
Počet kusov: 30 (2 plechy)

Univerzálne tvarohové cesto na 2 spôsoby napovedá, že si ho viete pripraviť aj na sladko aj na slano. Ide o zdravšiu verziu zo špaldovej múky, bez vajec a droždia a preto nemusíte mať výčitky pridať si k cestu aj niečo sladké, či už čokoládu alebo džem. Vyberte si spôsob, ktorý vám od portálu Najlepšie koláče sedí viac. 

Univerzálne tvarohové cesto na sladko i slano

Klasické tvarohové cesto, s ktorým sme sa mnohí stretli, sa zvyčajne pripravuje z hlavnej ingrediencie, ktorou je tvaroh. K nemu sa častokrát pridáva múka, maslo a cukor. Už zo zloženia môžete vidieť, že cesto je skutočne univerzálne a preto sa hodí do rôznych jedál – sladké koláče, štrúdle, pirohy na sladko i slano, a podobne. Nič nepokazíte ani pridaním ovocia, orechov, dokonca v slaných prípadoch pridaním korenia alebo rôznej zeleniny.

Ďalšou výhodou tvarohového cesta je jeho jednoduchá a rýchla príprava, v porovnaní s inými druhmi cesta. Navyše je plné bielkovín, vápnika a má menší obsah sacharidov, čo ho robí výživnou voľbou, dokonca aj pre tých, ktorí si prispôsobujú dennú stravu rôznym diétam.

Pripravte si zdravšie tvarohové cesto s fotopostupom od nás! Na porovnanie a ľahšiu prípravu vám receptový portál Chutné recepty odporúča nahliadnuť na postup receptu na cesto, z ktorého sa robia medovníky. Inšpirujte sa konkrétnymi krokmi a vyšperkujte náš recept na univerzálne tvarohové cesto, ako len chcete. Veľa šťastia!

Ingrediencie na univerzálne tvarohové cesto

  • 1 vanilínový cukor
  • 1 pohár slivkového lekvára
  • Práškový cukor (podľa chuti a potreby)
  • 1/2 malej lyžičky sódy bikarbóny
  • 250 g jemného nízkotučného tvarohu
  • Kúsky čokolády (podľa chuti a potreby)

Univerzálne tvarohové cesto: Postup receptu na 2 spôsoby

1

Z nízkotučného termizovaného tvarohu, hladkej špaldovej múky (alebo klasickej hladkej múky), zmäknutého masla, sódy bikarbóny, štipky soli, pri sladkej verzií aj z vanilínového cukru si v miske vypracujeme vláčne tvarohové cesto.

Univerzálne tvarohové cesto. Fotka - Nela

2S týmto cestom môžeme pracovať ihneď alebo ho uložiť aj do chladu a použiť neskôr. Je to na vás. Cesto preložíme na pomúčenú dosku a pripravíme si obľúbenú náplň (buď hustý lekvár alebo kúsky čokolády). Čokoládu vám odporúčame skúsiť.

Univerzálne tvarohové cesto. Fotka - Nela

3

Následne tvarohové cesto rozdelíme na dve časti. Každé rozvaľkáme na hrúbku 3 mm. Pomáhame si ďalšou múkou, aby sa cesto nelepilo. Potom ho nakrájame na štvorčeky veľkosti 6×6 cm, pridáme náplň, preložíme a dobre zatlačíme.

Univerzálne tvarohové cesto. Fotka - Nela

4

Je veľmi dôležité konce dobre zatlačiť, aby náplň nevytiekla. Pirôžky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, jemne ich popicháme vidličkou, aby unikala para. Pečieme 15 minút pri teplote 175 stupňov, kým pirôžky nebudú dozlata.

Univerzálne tvarohové cesto. Fotka - Nela

5

Pirôžky chutia najlepšie čerstvé, preto podávame hneď po upečení. Môžeme ich mať v sladkej aj v slanej verzií, práve vďaka univerzálnemu tvarohovému cestu. Na sladké pirôžky môžeme pridať aj práškový cukor. Hotovo!Univerzálne tvarohové cesto. Fotka - Nela

Želáme vám dobrú chuť!

Zvýšil sa vám tvaroh a radi by ste si z neho upiekli iný druh dezertu? Receptový portál Dobrá kuchyňa vám ponúka dva tvarohové dezerty, ktoré zvládne každý začiatočník a začiatočníčka v kuchyni. Pripravte si na raňajky tvarohový chia puding s jahodami alebo hrnčekový tvarohový koláč s ovocím, pri ktorom vám na ingrediencie stačí ako meradlo obyčajný hrnček na kávu alebo čaj. Ovocie môžete doladiť podľa vašich preferencií. Veľa šťastia s prípravou!

FAQ 1: Prečo je moje tvarohové cesto tvrdé?

Naše univerzálne tvarohové cesto môže stvrdnúť vtedy, keď pridáme príliš veľa múky alebo aj v prípade, keď sme cesto príliš dlho miesili. Tvarohové cesto by sa v princípe malo miesiť len krátku dobu a to do momentu, kým sa všetky použité ingrediencie nespoja. Potom odporúčame prestať a prejsť na ďalšie kroky v recepte.

FAQ 2: Ako dlho môžem skladovať tvarohové cesto v chladničke?

Tvarohové cesto vie vydržať nepokazené v chladničke približne 2 dni. Avšak presne, ako sme spomínali v našom postupe receptu, skúste ho podávať hneď po upečení, pretože akýkoľvek dezert z tohto cesta (a mnohých iných) chutí najlepšie čerstvý.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu