Tiramisu s jahodami bez pečenia
Sladká talianska klasika, ktorú všetci poznáme, no obohatená o jedno z najchutnejších letných ovocí – jahodové tiramisu. Portál Najlepšie koláče vám prináša originálny recept na celosvetovo rozšírený dezert s lahodnými obmenami, ktorý netreba ani zapiecť, takže ušetríte aj čas aj vašu energiu.
Základom nášho receptu je mascarpone ako obľúbená ingrediencia do podobných zákuskov, rovnako ako aj smotana, dlhé piškóty a už spomínané jahody. Niektorí zvykneme zamieňať jahody za maliny, hlavne v prípade, keď nie je ich sezóna. My vám však odporúčame počkať a radšej použiť jahody namiesto malín, ak sa vám dá, pretože tie bývajú nielen sladšie, ale takmer nikdy nie sú kyslé, čo nemusí byť prípad malín. Môžete taktiež zvážiť aj pridanie mrazených, poprípade sušených jahôd. Hodia sa predovšetkým na dozdobenie tiramisu.
Veľa šťastia s prípravou! Tiramisu s jahodami bez pečenia je síce jednoduchý recept, no aj tak by sme vám chceli ponúknuť aj tento originálny recept na talianske tiramisu. Nahliadnite na jeho ľahké kroky pri príprave a veríme, že vám chystanie tiramisu s jahodami príde ešte jednoduchšie.
Tiramisu s jahodami bez pečenia: Ingrediencie
- 250 g dlhých piškót (ladyfingers)
- 150 ml kávy (voliteľné, avšak odporúčame pre celkovú arómu dezertu)
- 50 ml čokoládového alebo kávového likéru (taktiež voliteľné)
- 250 g mascarpone
- 200 ml smotany na šľahanie (33-40 %)
- 250 g kyslej smotany (16 %)
- 40 g práškového cukru
- ½ ČL vanilkového extraktu
- 200-250 g čerstvých jahôd
- 15 g sušených / mrazených jahôd (voliteľné, avšak sú skvelé na ozdobenie tiramisu)
Tiramisu s jahodami bez pečenia: Postup netradičného receptu
1
Najprv si nachystáme kávu a necháme ju vychladnúť. Následne do nej vlejeme likér a poriadne premiešame. Piškóty naukladáme na dno zvolenej formy a to tak, aby pokryli celú jej plochu. Opatrne polejeme studenou kávou.
2
Potom do misky pridáme mascarpone a šľahačkovú smotanu. Obe by mali byť dobre vychladené. Spolu zmixujeme. Následne pridáme aj kyslú smotanu, cukor a vanilku. Približne 5-7 minút šľaháme do zhustnutia.
3
Pokračujeme jahodami. Tie si umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.
4
Na piškóty uložené vo forme pridáme polovicu vzniknutého šľahačkového krému. Dôkladne rozotrieme.
5
Poukladáme aj nakrájané jahody a na ne druhú vrstvu piškót. Krátko predtým sme ich namočili do kávy – do jednej polovice plochou stranou. Stačí len ponoriť a piškótu okamžite vytiahnuť, pretože sama o sebe poriadne kávu nasaje.
6
Druhú polovicu krému natrieme na vrch tiramisu. Následne dáme dezert aspoň na 6 hodín do chladničky stuhnúť. Pokojne ho nechajte aj dlhšie (na 12 hodín alebo aj celú noc, na chuti sa nič nepokazí, len to prospeje). Pri servírovaní posypeme rozdrvenými sušenými, mrazenými alebo zvyšnými čerstvými jahodami. Hotovo!
Prajeme vám dobrú chuť k nášmu tiramisu s jahodami bez pečenia!
Kde všade ešte viete využiť zvyšné jahody, či už čerstvé, mrazené alebo sušené? Ako vždy, aj tu závisí od vašej preferencie! Nech sa páči, máme pre vás zopár overených jahodových dezertov na vyskúšanie a veríme, že si niektorý z nich obľúbite:
- Nepečená jahodová torta
- Šťavnatá jahodová bublanina
- Hrnčekový jahodový koláč do pár minút
- Tvarohové guľky s jahodami ako od babičky
- Zdravé kváskové jahodové muffiny (taktiež jednoduchý hrnčekový recept)
Nech sa vám jahodové pochúťky podaria!
FAQ: Dá sa pripraviť tiramisu s jahodami bez mascarpone?
Aj napriek tomu, že mascarpone je nevyhnutnou súčasťou mnohých dezertov ako tiramisu, ale aj cheesecake či panna cotta, nemusíte ho použiť, ak nechcete. Dá sa jednoducho nahradiť, napríklad, krémovým syrom alebo aj tvarohom. Treba však dbať na to, že tiramisu a jeho výsledná chuť sa budú odlišovať, v porovaní s tradičným mascarpone. Rovnako aj textúra dezertu bude v závere iná. Avšak spokojnosť musí byť na vašej strane, takže nie je povinnosť sa striktne držať mascarpone, ak preferujete krémový syr či tvaroh alebo úplne inú prísadu. Veľa šťastia!