Slaný cuketový koláč
Aj keď sa recept na tento slaný koláč od portálu Najlepšie koláče dá pripraviť z tekvice či patizónu, dnes by sme vám chceli ukázať čaro cukety, ktorá sa mimoriadne hodí do koláčov.
Zelenina ako cuketa prináša veľa zdravotných výhod: podporuje trávenie, zdravie očí, srdca aj pokožky. Mnohí z nás ju v receptoch obľubujú pre jej nízkokalorickú hodnotu, keďže na 100 gramov obsahuje približne 17 kalórií. Taktiež obsahuje veľa vody (až 95% jej obsahu), čo ju robí perfektnou surovinou do diéty zameranej na chudnutie – pomáha zasýtiť žalúdok bez toho, aby značne pridala na celkovom príjme kalórií.
Cuketu je možné konzumovať aj surovú, ale preferujeme ju varenú, grilovanú alebo smaženú. Ideálne pasuje do šalátov, polievok, omáčok, dokonca aj do koláčov a na to sa dnes spolu zamierame. Veľa šťastia s prípravou slaného cuketového koláča!
Taktiež si myslíme, že by vás mohol zaujať recept na cuketový perník od receptového webu Chutné recepty. Vyskúšajte!
Ingrediencie na cuketový koláč
- Hrnček (250 ml)
- 4 hrnčeky nastrúhanej cukety
- 2 ks vajec
- 1/3 hrnčeka oleja
- 1 hrnček špaldovej múky (hladká alebo pšeničná)
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ks väčšej cibule
- 2 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
- 1 hrnček nastrúhaného tvrdého syra (najlepšie mozzarelly)
- Na dochutenie: soľ, kurkuma (výborná na kĺby), drvená rasca, korenie sušená bazalka (alebo oregano, provensálske korenie, korenie sušené paradajky s bazalkou) a čerstvé bylinky
Hrnčekový slaný cuketový koláč: Postup receptu
1
Cuketu si očistíme, odstránime striedku a nastrúhame. Najviac práce nám zaberie očistenie a nastrúhanie zeleniny, najmä keď máme domácu a šupka je už tvrdá. Ak nemáme čas, je lepšie si ju pripraviť deň vopred a uskladniť v chladničke. Keď cuketa pustí veľa vody, vyžmýkame ju.
2
Potom pridáme vajcia, olej, múku, prášok do pečiva, nadrobno nakrájanú cibuľu, roztlačený cesnak a nastrúhaný syr. Dochutíme korením, poprípade čerstvými bylinkami a vymiešame. Veľký plech si vymastíme olejom a vysypeme múkou.
3
Na plech rozotrieme cesto v tenkej vrstve. Pečieme pri teplote 180°C cca 30 minút do zlatista, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka. Výhodou tohto koláča je, že si ho môžeme upraviť podľa svojej chuti: pridať nakrájanú šunku, slaninu alebo aj sušené paradajky či olivy. A výsledok už máte nižšie! Dobrú chuť!
Zeleninové koláče sú v dnešnej dobe čoraz populárnejšie a strach z pridania slanej zeleniny do koláčov sa výrazne stráca. Aj preto by sme vám chceli odporúčiť ďalšie 3 zdravšie alternatívy z vybranej zeleniny od portálu Ženy v meste. Tu je zoznam pre vás:
- Výborné koláčiky z červenej papriky, cibule a mletého mäsa
- Cuketový koláč s pridanou slaninkou
- Tuniakovo-rajčinový quiche
Nech vám chutí hocijaká zeleninová verzia, pre ktorú sa rozhodnete!
FAQ 1: Aký druh cukety je najlepší na slaný cuketový koláč?
Určite odporúčame siahnuť po domácej cukete. Najlepšie je použiť mladé, tvarovo menšie cukety. Tie majú vo všeobecnosti jemnejšiu chuť a tenšiu šupku. Ak sa rozhodnete pre väčšie cukety, navrhujeme vám odstrániť semienka, poprípade aj šupku. Ako sme spomínali hneď na začiatku v postupe receptu na slaný cuketový koláč, čistenie a strúhanie zeleniny ako je domáca cuketa zaberie viac času, keďže šupka je tvrdá, takže aj s tým treba dopredu počítať pri príprave koláča.
FAQ 2: Môžem pridať iné prísady do koláča okrem tých na zozname?
Bez problémov! Slaný cuketový koláč je v tomto skutočne variabilný. Môžete sa rozhodnúť, napríklad, pre orechy, hrozienka, čokoládu aj rôzne koreniny ako škorica či vanilka. Rovnako sa hodí aj citrónová kôra, ktorá dodá celému koláču sviežosť. Nebojte sa experimentovať so slano sladkými kombináciami! Uvidíte, že s výsledkom budete spokojní, nech už sa rozhodnete pre akékoľvek prísady mimo nášho listu ingrediencií.
Držíme palce!
FAQ 3: Dá sa slaný cuketový koláč pripraviť v bezlepkovej verzií?
Samozrejme! Namiesto pšeničnej múky, pre ktorú sme sa rozhodli my v našom recepte na slaný cuketový koláč, je možné použiť bezlepkovú alternatívu, napríklad mandľovú alebo pohánkovú múku. Zmes dvoch alebo viacerých bezlepkových múk je tiež možnosťou. Preferencia je už na vás! Čo je však dôležité si uvedomiť je to, že konzistencia koláču sa môže mierne zmeniť v závislosti od pridanej alternatívnej múky. Slaný cuketový koláč ale zostáva rovnako chutný!