Írsky chlieb zo špaldovej múky – chlebík zo špaldovej múky, s bielym jogurtom, bez kysnutia, je nielen zdravý, chutí aj fantasticky. Prevoňajte si domov najlepším domácim írskym chlebom.
Írsky chlieb zo špaldovej múky
Írsky chlieb zo spaldovej múky je jedinečným pokrmom, ktorý kombinuje tradičny írsky recept s výhodami spaldovej múky. Tu sú niektoré zaujímavosti o tomto chlebe:
-
Tradičný írsky pokrm: Írsky chlieb je tradičným pokrmom, ktorý má hlboké korene v írskej kuchyni. Je známy pre svoju jednoduchosť a rýchlosť prípravy, čo ho robí obľúbeným vo viacerých domácnostiach.
-
Bez kvasnice: Írsky chlieb sa vyrába bez použitia kvasnice. Namiesto toho sa používa sóda bikarbóna (baking soda) na vykysnutie cesta. Tento spôsob pečenia robí chlieb kompaktným a mäkkým.
-
Spaldová múka: Spaldová múka je získavaná z obilky spelta, ktorá je starším predkom dnešnej pšenice. Má výnimočnú chuť a obsahuje viac nutričných hodnôt ako niektoré iné druhy múky. Je bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály.
-
Bez výdenných prísad: Tradičný írsky chlieb je jednoduchý a obvykle neobsahuje veľa prísad. Základné ingrediencie sú múka, sóda bikarbóna, mlieko a soľ. To z neho robí vhodnú voľbu pre tých, ktorí chcú pečiť chlieb bez zložitých procesov.
-
Variácie: Okrem základnej verzie írskeho chleba existujú rôzne variácie tohto receptu. Mnohí ľudia pridávajú do cesta sušené ovocie, orechy alebo semienka pre dodanie ďalšej chuti a textúry.
-
Kombinácie s pochúťkami: Írsky chlieb je výborný samostatne alebo podávaný s maslom a džemom. Kombinuje sa dobre s írskymi pochúťkami, ako je írske maslo (kerrygold) alebo írska marmeláda.
-
Tradičný rez: Tradične sa írsky chlieb krája na štvorcové alebo trojuholníkové kúsky, nie na plátky, ako iný chlieb. Toto krájanie pomáha udržať chlieb čerstvým dlhšiu dobu.
-
Symbolika: Írsky chlieb má aj symbolický význam. V írskej kultúre sa považuje za znamenie pohostinnosti a tradície.
-
Oslavy St. Patrick’s Day: Oslavy St. Patrick’s Day (Deň svätého Patrika) sú veľkolepou udalosťou v írskej kultúre a tiež sa stali populárnymi vo viacerých iných krajinách, najmä v Spojených štátoch a Kanade. Tento sviatok je považovaný za národný deň Írska a oslavuje sa každoročne 17. marca, ku cti svätého Patrika, patróna Írska. Írsky chlieb je obľúbeným pokrmom na oslavy St. Patrick’s Day, ktorý je národným sviatkom Írska. Je často podávaný s írskym mäsom a kapustou.
Írsky chlieb zo spaldovej múky je skvelým spôsobom, ako ochutnať tradičnú írsku kuchyňu s moderným dotykom zdravej spaldovej múky. Je to chutný a zdravý pokrm, ktorý si môžete pripraviť doma a vychutnať si ho s rodinou a priateľmi.
Ingrediencie
- 1 čajová lyžička – soľ
- 1 čajová lyžička – sóda bikarbóna
- 1 čajová lyžička – kryštálový alebo trstinový cukor
- 500 ml – hustý biely jogurt
- 450 g – hladká špaldová múka
Postup receptu
1Do väčšej misy preosejeme hladkú špaldovú múku. Pridáme cukor, soľ a sódu bikarbónu, ale aj hustý biely jogurt, najlepšie gréckeho typu. Tieto ingrediencie premiešame vidličkou, kým nám nevznikne hladké polomäkké a lesklé cesto.
2Potom ho rukami upravíme do tvaru bochníka. Cesto sa nesmie v žiadnom prípade miesiť. Misu z jenského skla (pekáč) vystelieme papierom na pečenie. Na papier uložíme pomúčenými rukami bochník. Bochník posypeme múkou.
3
Chlebík zo špaldovej múky a bieleho jogurtu (bez kysnutia) pečieme pri teplote 190 oC približne 50 minút. Záleží to od rúry. Po upečení vo vyberieme a necháme na mriežke vychladnúť. Ak keď vonia úžasne, určite vyčkajte s krájaním.
4
Náš domáci chlieb bez kysnutia je zdravým, veľmi chutný. Má úžasnú chrumkavú kôrku. Aj na druhý deň je mäkký, vláčny. Neobsahuje droždie, vhodný aj pri histamínovej intolerancii. Chlebík je ľahko stráviteľný vďaka bielemu jogurtu.
Tip na najlepšie koláče: Chlieb pred pečením môžeme aj dekorovať podľa fantázie. Môžeme ho narezať do kríža, môžeme vytvarovať napríklad bochník do tvaru srdca. Domáci voňavý chlieb poteší každého.
Dobrú chlebíkovú chuť.