2x hlasované

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 15 minút
Počet porcií: 2 rolády (cca 22 kusov)

Perníkový závin so slivkovým lekvárom je koláč, ktorý kombinuje chuť tradičného perníka, slivkového lekvára a chrumkavých orechov s typickou arómou škorice. Náš receptový portál Najlepšie koláče vám dnes prináša jednoduchý postup s 5 kľúčovými krokmi, vďaka ktorým zvládne perníkový závin so slivkovým lekvárom aj úplný začiatočník či začiatočníčka v kuchyni.

Dezert, ktorý má nadýchané cesto a jemnú plnuku, sa tradične pripravuje počas vianočných sviatkov, avšak svojou výnimočnou chuťou dokáže osladiť deň kedykoľvek počas roka. Okrem škorice sa v závinovom recepte často využívajú aj klinčeky, poprípade zázvor, takže treba skutočne rátať s charakteristickou korenistou arómou, ktorá vám udrie do nosa hneď po vybraní závinu z rúry.

Perníkové záviny môžu mať rôzne variácie. Niektoré recepty odporúčajú ako náplň lekvár, iné zase pridávajú šľahačku, dokonca tvaroh. Poleva taktiež závisí od samotných uplatnených ingrediencií, no najčastejšie sa stretávame s čokoládovou, citrónovou alebo len ľahkou cukrovou posýpkou na ozdobu. Pripravte si dnes s nami perníkový závin so slivkovým lekvárom v 5 jednoduchých krokoch. Veríme, že budete s výsledkom spokojní!

Receptový portál Dobrá kuchyňa vám prináša základný hrnčekový recept na perník, od ktorého sa odvíjajú ostatné perníkové recepty, presne ako náš závin.

Perníkový závin so slivkovým lekvárom. Fotka - Nela
Perníkový závin so slivkovým lekvárom. Fotka – Nela

Ingrediencie na 2 perníkové záviny

  • 1 kopcovitá PL medu
  • 2 poháre slivkového lekvára
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL mletej škorice
  • 100 g práškového cukru alebo pomletého trstinového cukru
  • 2 ČL perníkového korenia
  • 60 g vlažného roztopeného masla
  • 2 plné hrste sušených sliviek
  • 2 plné hrste obľúbených orechov

Perníkový závin so slivkovým lekárom: Postup receptu v 5 krokoch

  1. Začneme prípravou cesta. Všetky suroviny vymiesime spolu vo väčšej miske do bochníčka, ktorý zabalíme do fólie. Dáme ho aspoň na 5 hodín odpočívať do chladu.
  2. Potom cesto premiesime a rozdelíme na 2 časti, ktoré rozvaľkáme na obdĺžniky veľkosti cca 45×25 cm. Pomôžeme si múkou, aby sa nám cesto nelepilo na dosku. Potrieme ho hrubou vrstvou slivkového lekváru, poukladáme nadrobno nakrájané sušené slivky, ale aj nasekané vlašské orechy.
  3. Perníkový závin so slivkovým lekvárom opatrne zvinieme tak, že bočné strany cesta založíme do vnútra, aby nám slivkový lekvár nevytiekol. Postupujeme pomaly, až kým cesto s náplňou nezvinieme do tvaru závinu / rolády.
  4. Dva vzniknuté záviny preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme ich rozšľahaným vajcom zmiešaným s olejom. Vidličkou potom záviny popicháme, najmä kvôli tomu, aby mohla počas pečenia unikať para.
  5. Perníkové záviny so slivkovým lekvárom pečieme pri teplote 180 oC 25 minút, resp. podľa potreby dozlatista. Uvidíte, ako postupom času budú nádherne rozvoniavať po celej kuchyni. Hotové záviny necháme vychladnúť. Následne ich môžeme posypať práškovým cukrom alebo pomletým trstinovým cukrom. Potom už len krájame na kusy a servírujeme.
Perníkový závin so slivkovým lekvárom na záver. Fotka - Nela
Perníkový závin so slivkovým lekvárom na záver. Fotka – Nela

Hotovo! Želáme vám dobrú chuť a dúfame, že vaše perníkové záviny so slivkovým lekvárom vyšli presne tak ako na obrázku vyššie! Ozdobenie už na záver závisí čisto od vás a vašich preferencií. Pokojne si namiesto cukrovej posýpky zvoľte čokoládovú polevu, ktorá bude skvele pasovať so slivkami a orechmi vo vnútri.

Rovnako sa môžete rozhodnúť pre iné sušené ovocie ako slivky a použiť na vyplnenie závinu, napríklad, brusnice alebo hrozienka, ktoré sa dajú dokonca namočiť aspoň na 20 minút do rumu pre lepšiu arómu na záver. Vyskúšajte!

A čo tak iné nápady na perníkové dezerty? Portál Ženy v meste vám odporúča nahliadnuť na recepty na nezvyčajný cuketový perník a jednoduché perníkové muffiny.

FAQ: Ako najlepšie skladovať perníkový závin so slivkovým lekvárom?

Po tom, čo vám perníkový závin so slivkovým lekvárom vychladne, odporúčame ho ako pri mnohých iných dezertoch uschovať v uzatvoriteľnej nádobe alebo zabaliť do alobalu. Za takýchto okolností má najväčšiu šancu ostať čo najdlhšie čerstvý a vláčny. Takisto ho skladujte pri izbovej teplote, nie viac ako 2 alebo 3 dni.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu