Palacinky na slano
Už dávno neobstojí tvrdenie, že palacinky by mali byť sladké a tradične plnené ovocným džemom alebo nutellou. Palacinky na slano sú dlhodobým trendom, pretože nám dávajú priestor nakombinovať rôzne ingrediencie, presne podľa osobnej preferencie a chuti. Pri sladkých palacinkách sa takáto sloboda často stráca a zväčša končí pri uplatnení tých istých prísad.
Receptový portál Najlepšie koláče si pre vás pripravil originálny fotorecept na palacinky na slano, pri ktorých je hlavnou ingredienciou cvikla. Tá dodáva palacinkám nielen výraznú ružovú konzistenciu, ale aj vitamín C, obsah vlákniny a rýchly zdroj energie. Keď sú naše palacinky na slano hotové, využívajú aj kombináciu smotanovej nátierky, cherry paradajok, dokonca šunky, ak ju preferujete. Všetky chute spolu dokonale ladia a hodia sa nielen k raňajkám, ale aj ako ľahký obed cez týždeň.
Presvedčte sa sami o ich jedinečnej chuti! Želáme vám veľa šťastia s prípravou! Nemala by trvať viac ako 20 minút.
Aj napriek tomu, že palacinky na slano sú už dlho pripravované, niektoré kroky vám stále nemusia vyjsť na 100%. Opakovanie je matka múdrosti a preto vám receptový portál Dobrá kuchyňa prináša tipy ako úspešne zvládnuť robenie akýchkoľvek palaciniek.
Ingrediencie
(4 porcie)
- 3 dcl mlieka
- 1 PL olivového oleja
- 1 cvikla
- 1 balenie smotanovej nátierky (Žervé alebo Lučina)
- 2 vajcia
- 1 hrsť cherry paradajok
Postup receptu
1
Všetky ingrediencie spolu zmiešame (vajcia, mlieko, múka, olej, soľ, vegeta aj cvikla).
2
Pripravenú zmes rozmixujeme na polotuhú konzistenciu, ktorá bude výrazne ružová.
3
Potom si z hotového cesta pripravíme na šporáku palacinky.
4
Keď sú palacinky hotové, natrieme ich smotanovou nátierkou. My sme použili Žervé, hodí sa ale pokojne aj Lučina alebo iná, chuťovo podobná nátierka. Tavený syr je tiež dobrým nápadom.
5
Na natretú palacinku poukladáme cherry paradajky, ktoré si predtým nakrájame na polovice. Môžeme pridať aj šunku, napríklad Schwarzwaldskú. Palacinky zrolujeme a podávame s listovým šalátom a balzamikom.
Hotovo! Prajeme vám dobrú chuť!
A čo tak skúsiť iné kombinácie, ktoré sa hodia na palacinky na slano? Portál Ženy v meste má takýchto receptov niekoľko a konkrétne odporúča tieto rokmi overené:
- Špenátové palacinky na slano – podobný recept ako ten náš, iba miesto cviklového, ružového cesta sú výsledkom zelené, špenátové palacinky na slano.
- Cuketové palacinky na slano – klasický fit recept, kde sú palacinky na slano robené tradične, ako sme zvyknutí, no plnené sú zdravou a šťavnatou cuketou.
Vyskúšajte!
FAQ 1: Aké iné náplne ešte viem skombinovať s palacinkami?
K cvikle, z ktorej sú naše palacinky na slano robené, sa okrem smotanovej / syrovej nátierky, cherry paradajok a šunky hodí mimoriadne aj grilovaná zelenina. Akú si už konkrétne pripravíte záleží od vás, nie sú tam žiadne limity, ktoré by k cvikle neladili. Taktiež môžete použiť údeného lososa pre väčšiu dávku proteínu, dokonca špenát, ktorý sme už vyššie spomínali pri inom, podobnom recepte na palacinky na slano. V takýchto prípadoch sa palacinky hodia viac na obed ako na raňajky, no stále sú ľahšou verziou a prinesú veľa zdravotných výhod vášmu telu.
FAQ 2: Ako sa správne pečú palacinky na slano?
Na panvici rozohrejte olej alebo maslo. Potom pridajte menšie množstvo vytvoreného cviklového cesta a rozotrite ho do tenkej vrstvy (presne, ako sme ukázali na obrázku v kroku číslo 3). Opekajte z každej strany približne 2 minúty, pokiaľ nie sú palacinky na slano zlatisté. Vtedy viete, že sú hotové a pripravené na vyplnenie a následné servírovanie.
FAQ 3: Sú tieto palacinky vhodné pre vegeteriánov a vegánov?
Pre vegetariánov určite áno, nakoľko sme v našom recepte na cviklové palacinky na slano nepoužili žiadne mäso. Ak chcete dosiahnuť vegánsku verziu palaciniek, je potrebné nahradiť vajcia vegánskou alternatívou, napríklad použitím ľanových vajec. Taktiež odporúčame pridať rastlinné mlieko.
Naše palacinky na slano môžu byť aj bezlepkové, ak zvolíte alternatívnu múku. Často sa dnes uplatňuje, napríklad, ryžová, pohánková alebo mandľová múka. Voľba je už v závere na vás.
Veľa šťastia a dobrú chuť k alternatívnym jedlám, ak sa pre ne rozhodnete!