Nadýchané jablkové muffiny
Ingrediencie na muffiny
- Hrnček 250 ml
- Suché prísady:
- ½ hrnčeka trstinového cukru / kryštálového cukru
- ½ prášku do pečiva
- 1 ks vanilínový cukor
- Lyžička mletej škorice
- 1,5 hrnčeka špaldovej celozrnnej múky / hladkej múky
- Mokré prísady:
- ½ hrnčeka mlieka
- ¼ hrnčeka oleja
- 2 ks vajec
- 3-4 ks menších jabĺk
- Orechy
Nadýchané jablkové muffiny: Postup hrnčekového receptu
1
Muffiny si pripravíme zmiešaním tzv. suchých a mokrých prísad. V jednej miske si vymiešame múku, prášok do pečiva, cukor, vanilínový cukor a škoricu. Môžeme pridať aj kakao, nasekanú čokoládu alebo oriešky. V druhej miske si vymiešame mlieko, olej a vajcia.
2
Pokračujeme s jablkami, ktoré si umyjeme, očistíme a nastrúhame na rezančeky (viď fotku).
3
Mokré a suché prísady spolu zmiešame. Potom pridáme nastrúhané jablká. Opäť dôkladne premiešame.
4
Plech na muffiny si vyložíme papierovými košíčkami. Môžeme ich piecť aj v silikónových formičkách. Košíčky naplníme jablkovým cestom a na vrch môžeme poukladať nasekané vlašské orechy, mandle, poprípade lieskovce.
5
Pečieme pri teplote 180°C cca 20-30 minút. Zvrchu by mali byť nadýchané jablkové muffiny zlatisté. Necháme poriadne vychladnúť, aby jabĺčka stuhli a cesto sa pekne oddeľovalo od košíčkov.
Hotovo! Jednoduché, však? Želáme vám dobrú chuť k jesennému dezertu!
Ako ste si mohli už vyššie všimnúť, nadýchané jablkové muffiny sa považujú za hrnčekový recept. To znamená, že príprava dezertu si zvyčajne vyžaduje 1 hrnček v objeme 250 ml, v ktorom sa „merajú“ základné ingrediencie. Nie je teda potrebná žiadna váha ani presné čísla na to, aby recept vyšiel podľa vašich predstáv. Signalizuje to jednoduchý a rýchly postup, ktorí mnohí z nás často ocenia, najmä po náročných dňoch.
Portál Dobrá kuchyňa by vám preto chcel odporúčiť niekoľko podobných hrnčekových receptov, ktoré sú nenáročné na energiu či čas a, v najpodstatnejšom príprade, chutia lahodne. Tu je zoznam pre vás:
Podobný videorecept na nadýchané, tentokrát kakaové muffiny
FAQ 1: Ako dosiahnuť, aby boli moje muffiny nadýchanejšie?
Nech sa páči, tu je zopár tipov od nás, ako dosiahnuť nadýchanejšie jablkové muffiny podľa hrnčekového receptu:
1. Nepremiešajte cesto príliš dlho. Muffiny by mali zostať jemné.
2. Namiesto mlieka sa dá použiť cmar. Ten značne pridá na nadýchanosti jablkových muffinov.
3. Keď si nachystáte cesto, nechajte ho odstáť na cca 10 minút. To spôsobí, že sa prášok do pečiva správne aktivuje pred pečením a na záver dosiahnete nadýchanejšie muffiny.
Veríme, že vám tipy od nás pomôžu a s muffinovým výsledkom budete spokojní!
FAQ 2: Je možné nahradiť cukor iným sladidlom?
Určite áno. Cukor býva najčastejším sladidlom do akýchkoľvek muffinov a väčšinou sa ľudia rozhodujú či ho pridať v požadovanom množstve alebo skôr menšom a spraviť si zdravšiu verziu muffinov. Viete ho ale aj úplne nahradiť. Odporúčame zvážiť med, javorový sirup alebo iné sladidlá podľa vašej chuti a preferencie. Čo je však dôležité zdôrazniť je to, že zmena sladila často vedie k ovplyvneniu celkovej textúry vašich muffinov.