Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 250 g masla
- 200 g práškového cukru
- 140 g mletých vlašských orechov
- 1 vajce
- 2 PL kakaa
- 1/2 ČL mletej škorice
Na orechovú náplň:
- 300 g mletých vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 ml rumu
Na čokoládový krém:
- 300 g masla
- 150 g kryštálového cukru
- 3 vajíčka
- 50 ml vody
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 PL kakaa
Na polevu:
- 150 g čokolády na varenie
- 70 g stuženého tuku
- Ríbezľová marmeláda alebo iná podľa preferencie
Košíčky Izidor: Jednoduchý postup receptu
1
Začneme zmiešaním všetkých surovín v miske a rukami si z nich vypracujeme cesto.
2
Potom lyžičkou naberieme cesto do formičky v tvare košíčka a prstami ich vtlačíme do všetkých okrajov.
3
Naplnené formičky dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 175 stupňov na cca 15 minút. Po vychladnutí každý košíček opatrne vyklepeme z formičky.
4
Následne v miske zmiešame orechy, cukor, vanilkový cukor a rum.
5
Vychladnuté košíčky potrieme džemom. Najčastejšie sa pridáva ríbezľový, avšak nič nepokazíte ani na slivkovom alebo jahodovom.
6
Následne pridáme na košíčky Izidor domácu orechovú náplň.
7
Do robota dáme šľahať vajíčka. V hrnci zatiaľ varíme vodu s cukrom, kým sa cukor nerozpustí a zmes nezhustne. Opatrne prilejeme k vajíčkam a šľaháme až do vychladnutia. Keď vzniknutá zmes vychladne, primiešame ešte maslo izbovej teploty a kakao.
8
Potom dáme na orechovú vrstvu pomocou zdobiaceho vrecka s ozdobnou špičkou krém. Necháme vychladnúť v chladničke na cca hodinu. Rozpustíme čokoládu s tukom a naše košíčky Izidor namáčame v tejto poleve. Necháme odkvapkať.
Hotovo! Nič zložité, však? Veríme, že sa vám košíčky Izidor podľa nášho fotoreceptu vydarili a vzniklo vám ideálne sladké pečivo na sviatočný vianočný stôl.
A čo v prípade, keď vám zvýši(a):
- Orechy? Máme pre vás ďalší vianočný recept, v ktorom viete zvyšky perfektne uplatniť – nadýchané orechové medovníčky.
- Čokoláda? Inšpirujte sa fotoreceptom na šuhajdy z čokolády a Salka, ktoré tvarom, ale aj intenzívnou chuťou a arómou pripomínajú naše košíčky Izidor, čo napovedá, že sa k sviatočnému vianočnému stolu taktiež hodia.
- Rum? Nachystajte si rumové guľky, ďalšie z drobných sladkých pečív, ktoré stoja za váš čas a energiu počas vianočných príprav.
Dobrú chuť, nech už sa rozhodnete pre akúkoľvek alternatívu na pečenie!
FAQ 1: Aké sú iné dostupné verzie košíčkov Izidor?
Z fotoreceptu vyššie vieme, že základnou verziou košíčkov Izidor je čokoláda kombinovaná s orechmi a rumom. Avšak nenechajte sa zastaviť a experimentujte aj s inými ingredienciami. Na košíčkoch Izidor nič nepokazíte, ak sa rozhodnete pridať, napríklad, karamel, kokos, dokonca sušené ovocie. Preferencia je na vás! Vyskúšajte obmeniť náš tradičný recept.
FAQ 2: Ako dlho vydržia košíčky Izidor čerstvé?
Košíčky Izidor sa najlepšie konzumujú do 3 dní od ich samotnej prípravy. Je nesmierne dôležité, aby ste ich udržiavali v chladničke, práve vďaka tradične pridaným ingredienciám ako čokoláda, kakao či rum. Pred ich podávaním nechajte nachvíľu pri izbovej teplote, ktorá zabezpečí, že chuť košíčkov skutočne vynikne.