Dokonalé kokosové pusinky, ktoré sú nenáročné na prípravu. Snehové pusinky s kokosom sú tradičné predovšetkým na Vianoce a Veľkú noc. Upiecť si ich však môžete počas celého roka.
Kokosové pusinky
Kokosové pusinky sú lahodné a obľúbené cukrovinky. Tu je niekoľko zaujímavostí o kokosových pusinkách:
- Zloženie: Kokosové pusinky sa obvykle vyrábajú z kokosu, cukru a bielkov. Tieto jednoduché ingrediencie sa zmiešajú dohromady a tvoria ľahkú, penovú textúru.
- Bezlepkové: Kokosové pusinky sú často bezlepkovou alternatívou k tradičným dezertom, čo je skvelá správa pre ľudí s celiakiou alebo citlivosťou na lepok.
- Exotický pôvod: Kokosový orech pochádza z tropických oblastí a kokosové pusinky majú exotickú chuť, ktorá môže byť pre niektorých ľudí novinkou.
- Rôzne formy: Kokosové pusinky môžu byť vyrábané rôznymi spôsobmi. Môžete ich nájsť vo forme malých guličiek, valčekov, alebo dokonca v tvare srdca alebo hviezdy.
- Obľúbené na Vianoce: V niektorých krajinách sú kokosové pusinky obľúbeným vianočným pečivom a sú zdobené čokoládou, orieškami alebo sušeným ovocím.
- Tradičné recepty: Recepty na kokosové pusinky sa líšia podľa regiónu. V niektorých krajinách sú známe pod rôznymi názvami, ako sú „beijinhos“ v Brazílii alebo „coco kisses“ v USA.
- Jednoduchá príprava: Výroba kokosových pusiniek je pomerne jednoduchá a nevyžaduje veľa surovín. Sú ideálne pre tých, ktorí chcú rýchlo pripraviť sladkú pochúťku.
- Skvelá ozdoba: Kokosové pusinky môžu byť použité ako zdobenie na tortách a dezertoch, čo ich robí výbornou ozdobou pre rôzne sladké pokrmy.
- Dlhá trvanlivosť: Vďaka svojmu nízkemu obsahu vody majú kokosové pusinky pomerne dlhú trvanlivosť a môžu byť skladované dlhšiu dobu.
- Obľúbenosť po celom svete: Kokosové pusinky sú obľúbené nielen v slovenskej kuchyni, ale aj v mnohých ďalších krajinách po celom svete.
Pamätajte, že recepty a spôsoby prípravy kokosových pusiniek sa môžu líšiť, a tak si môžete vyskúšať rôzne variácie, aby vám najviac chutili.
Pozitívne účinky kokosu
Zdravé tuky: Kokos obsahuje tzv. stredne dlhé triglyceridy (MCT), ktoré sú ľahko stráviteľné a môžu byť rýchlo využité ako zdroj energie. Tieto tuky tiež môžu pomôcť zvýšiť metabolizmus a podporovať chudnutie.
Kardiovaskulárne zdravie: Niektoré štúdie naznačujú, že konzumácia kokosového oleja môže pomôcť znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu v krvi a zvýšiť „dobrý“ HDL cholesterol, čo môže pozitívne ovplyvniť zdravie srdca.
Antioxidačné vlastnosti: Kokos obsahuje antioxidanty, ako je vitamín E, ktoré môžu pomôcť bojovať proti voľným radikálom a chrániť telo pred poškodením buniek.
Podpora imunitného systému: Vďaka obsahu laurickej kyseliny môže kokosový olej posilňovať imunitný systém a pomáhať v boji proti infekciám.
Zdravá pokožka a vlasy: Kokosový olej sa často používa vo výrobkoch na starostlivosť o pokožku a vlasy vďaka svojim hydratačným vlastnostiam. Môže pomôcť zmierniť suchú kožu, psoriázu a podobné problémy.
Podpora tráviaceho systému: Vláknina obsiahnutá v kokosovom mäse môže pomôcť regulovať tráviaci systém a podporovať zdravú črevnú mikroflóru.
Regulácia cukrovky: Niektoré štúdie naznačujú, že MCT obsiahnuté v kokosovom oleji môžu pomôcť kontrolovať hladinu cukru v krvi a zlepšovať citlivosť na inzulín.
Zníženie zápalu: Zahrnutie kokosu do stravy môže pomôcť znížiť zápal v tele vďaka obsahu antioxidantov a protizápalových látok. A tu je náš recept na jablkový koláč s posýpkou. Tu je vyskúšaný recept na rafaelo guľky a vanilkové rožky.
Ingrediencie
- 1 štipka – soľ
- 300 g – práškový cukor
- 250 g – strúhaný kokos
- 2 polievková lyžica – kokosový olej alebo olej
- 100 g – čokoláda na polevu
- 4 ks – vaječný bielok
Postup receptu: Kokosové pusinky
1Nad parou v hrnci (miske) vyšľaháme bielky spolu s práškovým cukrom do hustej peny. Trvá to 5-10 minút.
2Vyšľahaná bielková pena bude pekne lesklá. Penu necháme trochu vychladnúť, primiešame aj štipku soli.
3
Do peny primiešame strúhaný kokos. Ak kokos nemáte, a chcete si upiecť pusinky, pridajte mleté orechy.
4
Na plech vystlaný papierom na pečenie ukladáme lyžicou kôpky (5 cm), ktoré tvarujeme do tvaru pusiniek.
5
Kokosové pusinky pečieme pri teplote 150 oC 10-15 minút, nie však pridlho, aby ostali vo vnútri šťavnaté.
Tip na najlepšie koláče: Kokosové pusinky môžeme ozdobiť čokoládou. Nad parou si roztopíme čokoládu spolu s kokosovým olejom (olejom). V takto pripravenej poleve máčame polovicu pusinky, necháme zachladiť. S čokoládou ich skladujeme v chlade.
Sladké kokosové maškrtenie.