Klasická krupicová kaša s Grankom. Obľúbený recept so značkou Najlepšie koláče. Pochúťka pre celú rodinu.
Krupicová kaša s Grankom
Jednoduchý recept ako si pripraviť klasickú krupicovú kašu s Grankom vám prináša obľúbený web Najlepšie koláče. Krupicovú kašu si môžete dochutiť aj škoricou, vanilínovým cukrom, kakaom zmiešaným s práškovým cukrom, strúhaným kokosom, ale aj so slivkovým lekvárom.
Pripravte si proste krupicovú kašu podľa svojej chuti. Je výbornou voľbou na raňajky, úžasná aj na večeru. Pochúťka nielen pre deti, ale aj dospelých. Vynikajúca krupicová kaša s Grankom so značkou nášho webu.
Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že na príprave krupicovej kaše nie je čo pokaziť, opak je pravdou. Je potrebné použiť kvalitný hrniec s dvojitým dnom.
Krupicu pridávame do horúceho mlieka veľmi pomaly, nie naraz, aby sa nám neurobili hrudky. Použijeme metličku a stále miešame. Pomer krupice a mlieka je tiež veľmi dôležitý, záleží, akú hustú krupicu si chceme uvariť.
Treba rátať, že po uvarení nám krupicová kaša ešte zhustne. Ak máme krupicovú kašu príliš riedku, kašu vrátime na sporák. Najlepšie je použiť nový čistý hrniec. Postupne pridávame ďalšiu krupicu, povaríme do zhustnutia. Keď je krupica príliš hustá, stačí ju zriediť ďalším mliekom a prevariť.
Prečo je obľúbená?
Krupicová kaša s grankom sa teší obľube z viacerých dôvodov. Na jednej strane, pre mnohých môže predstavovať nostalgiu a spomienky na detstvo alebo tradičné rodinné chvíle, keďže tento pokrm často figuroval na jedálnych stoloch mnohých generácií.
Svojím spôsobom je krupicová kaša s Grankom jedlo, ktoré je nám všetkým blízke. Ďalším dôvodom je absolútna jednoduchosť prípravy krupicovej kaše, ktorá nevyžaduje špeciálne kuchárske zručnosti ani exkluzívne ingrediencie, čím sa stáva extrémne praktickou voľbou pre každodenné stravovanie.
Či už hľadáme rýchle a syté raňajky alebo jednoduchú večeru, krupicová kaša s grankom nám to môže poskytnúť bez zbytočného komplikovania.
A potom je tu samozrejme tá výborná kombinácia chutí – sladkosti krupicovej kaše harmonizujúcej s chuťou Granka, vytvárajucej gurmánsky zážitok, ktorý zasahuje do viacerých chuťových receptorov naraz.
Tento kontrast a komplexnosť chutí môže byť kľúčom k širokej obľube tohto jednoduchého, no zároveň pôsobivého jedla v mnohých domácnostiach.
Ingrediencie
- 300 ml mlieko,
- 6 malá lyžička klasickej krupicovej kaše,
- 1 štipka soli,
- 1 plátok masla,
- Granko – podľa chuti
Postup receptu
1Pripravíme si obľúbené suroviny na prípravu klasickej krupicovej kaše a kvalitný hrniec, aby sa nám kaša nepripálila.
2Mlieko so štipkou soli necháme zovrieť, plameň znížime. Za stáleho miešania pridávame postupne odmeranú krupicu.
3
Krupicu pridávame veľmi pomaly, aby sa nevytvorili hrudky. Kašu miešame metličkou, začne nám pomaličky hustnúť.
4
Nakoniec kašu zjemníme maslom. Maslo môžeme primiešať do celej kaše v hrnci, alebo dať priamo do kaše na tanieri.
Tip na najlepšie koláče: Mala by byť krupicová kaša s Grankom ešte výživnejšia? Zvoľte špaldovú krupicu. Použiť môžete aj sójové, ryžové, alebo aj mandľové mlieko. Želáme sladké krupicové maškrtenie.
Videorecept
Ako predchádzať vzniku hrudiek v krupicovej kaši?
Predchádzanie vzniku hrudiek v krupicovej kaši môže byť kľúčové pre zachovanie jej lahodnej, hladkej konzistencie. Ako prvé, je esenciálne vybrať kvalitnú krupicu, ktorá je čerstvá a nie je sklonná k zhlukovaniu. Pri vlastnej príprave je podstatné zabezpečiť, že mlieko je dostatočne horúce, avšak nie vriace, predtým ako začnete pridávať krupicu.
Samotné pridávanie krupice by malo byť veľmi pomalé a postupné, prípadne by ste mohli použiť sitko, aby ste zabezpečili jemné a rovnomerné sypání krupice do mlieka. Kontinuálne a dôkladné miešanie počas celého procesu pridávania krupice je rovnako nevyhnutné, aby ste zaistili, že krupica sa rovnomerne rozpúšťa v mlieku a nemá šancu vytvárať hrudky.
Používanie metličky a vytváranie stáleho prúdu miešania môže pomôcť v dosiahnutí požadovanej hladkej textúry krupicovej kaše.
Je možné krupicovú kašu ohriať?
Áno, krupicovú kašu je možné ohriať, avšak je dôležité to robiť správnym spôsobom, aby sa zachovala jej kvalita a konzistencia. Pri ohrievaní krupicovej kaše v mikrovlnnej rúre alebo na sporáku je dôležité pridať trochu mlieka alebo vody, aby sa zabránilo vysušeniu a udržala sa jej krémová textúra.
Počas ohrievania je tiež podstatné neustále miešať kašu, aby sa rovnomerne ohriala a nepripálila. Môžete takisto pridať trochu masla alebo ďalších prísad podľa chuti, aby ste obnovili jej pôvodnú chuť a bohatosť.