Hrnčekové a naozaj jednoduché cesto na koláč ponúka obľúbená bublanina. Pripravte si s nami výborný koláč a pochutnajte si na obľúbenom dezerte s ovocím, alebo šľahačkou.
Jednoduché cesto na koláč
Samotné cesto na koláč má bohatú históriu a niekoľko zaujímavých vlastností. Tu je niekoľko zaujímavostí, ktoré si o ňom môžeme zistiť.
Prvé zmienky o príprave cesta na koláč pochádzajú už zo starovekého Egypta, kde sa používalo základné cesto na obalenie mäsa a ovocia pri pečení. Rimania neskôr prevzali túto techniku a zdokonalili ju.
Existuje niekoľko druhov cesta na koláč, vrátane krehkého, lístkového a plneného. Každý typ sa používa na rôzne druhy jednoduchých koláčov a pečiva.
Základné cesto na koláč sa skladá z múky, tuku (masla alebo margarínu), vody a soli. Kľúčom k úspechu je udržiavanie ingrediencií chladnými a neprepracovávanie cesta, aby zostalo krehké a jemné.
Správna príprava cesta na koláč závisí aj na správnom pomere ingrediencií a správnej technike jeho prípravy. Chladné maslo sa pri pečení rozpúšťa a vytvára v ceste vrstvy, čo zabezpečuje jeho krehkosť.
Rôzne kultúry majú svoje vlastné verzie cesta na koláč. Napríklad vo Francúzsku je obľúbené pâte brisée a pâte sucrée, zatiaľ čo v Taliansku sa často používa pasta frolla.
Slovo „pastry“ pochádza zo starofrancúzskeho slova „pasta“, čo znamená cesto. To zase pochádza z latinského „pasta“, čo znamená kaša alebo pastovitá hmota.
Niektorí pekári pridávajú do cesta trochu octu alebo alkoholu, aby zabránili tvorbe lepku, to potom zabezpečuje krehkosť cesta.
Dnes sa často používajú kuchynské roboty na prípravu cesta, čo môže pomôcť dosiahnuť rovnomernú textúru bez prepracovania. Avšak mnohí tradiční pekári stále uprednostňujú prípravu cesta ručne.
Tieto zaujímavosti len ukazujú, že jednoduché cesto na koláč je nielen základnou súčasťou mnohých dezertov, ale aj súčasťou kulinárskej histórie a kultúry po celom svete.
Vyskúšajte aj ďalšie hrnčekové recepty od nášho webu chutné recepty. Napríklad na hrnčekový granko koláč, na hrnčekový koláč z jabĺk alebo na hrnčekové muffiny. Skúste aj náš recept na bazový sirup. A tu zase recept na šťavnatú ovocnú bublaninu.
Ingrediencie
(hrnček 250 ml)
- 2 hrnčeky polohrubej múky,
- 1 hrnček kryštálového cukru (trstinového),
- 2 ks vanilkový cukor,
- 1 prášok do pečiva,
- 1 hrnček vlažného mlieka,
- 2 vajcia,
- ½ hrnčeka oleja,
Postup receptu na jednoduché cesto na koláč
1
Jednoduché cesto na koláč si pripravíme tak, že si zmiešame „suché“ a „mokré“ ingrediencie. V jednej miske si zmiešame múku s kryštálovým cukrom, vanilkovým cukrom a práškom do pečiva.
2 V druhej miske si metličkou vymiešame vajcia s mliekom a olejom.
3
Potom do suchej zmesi vlejeme mokrú zmes a vymiešame si vláčne cesto.
4Plech vystelieme papierom na pečenie alebo dôkladne potrieme olejom. Vylejeme naň cesto.
5
Do cesta na plechu môžeme poukladať sezónne ovocie (prípadne kompótové), alebo pečieme bez ovocia cca 30 minút pri teplote 170 – 180 °C. Ak máme veľa ovocia, môžeme použiť väčší plech cca 30×40 cm, koláč bude nižší, cesto pečieme kratšie. Keď chceme koláč vyšší, cesto pečieme na menšom plechu a dlhšie, aby sa poriadne prepiekol.
6
Po upečení ho potrieme ľubovoľným džemom a polejeme rozpustenou čokoládou. Pred podávaním ho môžeme ešte vylepšiť, ozdobiť šľahačkou alebo čerstvým ovocím. Hotovo a nielen jednoduché cesto na koláč, ale aj skvelá bublanina je hotová. Skúste aj český recept na nadýchanú čerešňovú bublaninu.