Jednoduché bryndzové pagáče
Jednoduché bryndzové pagáče sú jednoduché práve v tom, že ich postup od portálu Najlepšie koláče je bez kysnutia. Ďalší nápad na drobné slané pečivo k silvestrovskému či novoročnému stolu, ktoré ideálne pasuje k pivu aj k vínu. Vyskúšajte podávať bryndzové pagáče namiesto klasických kupovaných tyčiniek či chipsových lupienkov.
Aj keď sa to možno na prvé počutie nezdá, jednoduché bryndzové pagáče majú celkom dlhú tradíciu na Slovensku a za posledné roky sa stali mimoriadne obľúbenými, najmä počas rôznych rodinných či priateľských zhromaždeniach na Silvestra, Vianoce, a podobne. Pagáče sa pôvodne vyrábali na miestach s dostatočným množstvom ovčieho syra, avšak dnes, keďže najznámejšia brydza je dostupná v každom obchode, si viete pagáče pripraviť kdekoľvek. Bryndzu ako hlavnú ingredienciu poznáme podľa jej výraznej chuti aj arómy. Tento druh ovčieho syra je nielen lahodný, ale aj zdravý a bohatý, napríklad, na probiotiká, rôzne vitamíny aj minerály.
Jednoduché bryndzové pagáče majú tradične tvar gule a sú zdobené charakteristickým krížovým vzorom, ktorý sa tvorí pred samotným pečením. Do pagáčov si môžete pridať aj oškvarky, semienka alebo sušené paradajky v prípade, ak chcete dosiahnuť bohatšiu chuť. Podávajú sa buď samostatne ako „snack“ alebo predjedlo, ale aj s rôznymi prílohami ako kyslé uhorky či olivy. Ako pri každom recepte, ktorý vám ponúkame, aj tu závisí od vašej preferencie!
My vám prajeme, aby príprava bryndzových pagáčov vyšla presne tak, ako si želáte! Pre ešte jednoduchšie postupovanie vám odporúčame nahliadnuť aj na recept na syrové pagáče z klasického strúhaného syra alebo na recept na tradičné oškvarkové pagáče. Inšpirujte sa ich krokmi a pochopíte, že príprava bryndzových pagáčov je skutočne jednoduchá, keďže v našom prípade sa navyše preskakuje zdĺhavé kysnutie cesta.
Jednoduché bryndzové pagáče: Ingrediencie
- 125 g bryndze
- 125 g masla
- 125 g hladkej špaldovej múky
- 1 žĺtko
- Soľ podľa potreby
- Malá lyžička sódy bikarbóny alebo prášku do pečiva (môžeme aj vynechať)
- Na potretie: Bielko
- Na posypanie: Celá rasca, pizza korenie, mletá paprika, sezam, chilli korenie
Jednoduché bryndzové pagáče: Postup receptu bez kysnutia
1
Pripravíme si cesto na pagáče. Do misky pridáme bryndzu, nastrúhané maslo (vybraté z chladničky), hladkú špaldovú múku, žĺtko, soľ a sódu bikarbónu / prášok do pečiva. Z ingrediencií si vypracujeme vláčne cesto.
2Vzniknuté cesto necháme odležať v chladničke asi 30 minút. Potom ho preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm. Vykrajujeme malé kolieska pohárikom alebo kolieskom v priemere asi 3 cm.
3
Plech vystelieme papierom na pečenie alebo ho môžeme vymastiť tukom. Naukladáme vytvorené bryndzové kolieska. Treba dbať na to, že kolieska pri pečení ešte narastú. Pripravíme si aj bielko a pierko, ktorým budeme bryndzové pagáče potierať.
4Jednoduché bryndzové pagáče potrieme a podľa chuti posypeme celou rascou, pizza korením, mletou paprikou, sezamom a chilli korením. Takto pripravené bryndzové pagáče pečieme pri teplote 175 stupňov, približne 12-15 minút dozlatista.
5
Z tejto dávky ingrediencií si vieme upiecť cca dva plechy, čo je približne 80 pagáčov. Po upečení necháme bryndzové pagáče vychladnúť. Hotovo!
Tip od nás: Cesto na jednoduché bryndzové pagáče si môžeme pripraviť aj deň vopred. Potom ho stačí len nachystané vybrať, nechať trochu zmäknúť a pagáčiky upiecť. Vyhnete sa tak zbytočnému stresu na poslednú chvíľu!
Želáme vám dobrú chuť k vašim bryndzovým pagáčom!
Portál Najlepšie koláče je predovšetkým známy pre svoje sladké zákusky, koláče a dezerty, no nájdeme na ňom aj mnoho slaných pochúťok, ktoré stoja za vaše vyskúšanie, najmä pri silvestrovských posedeniach a chatových oslavách. Nachystajte si s nami, napríklad, slaný cuketový koláč alebo syrovú roládu. Obe pochúťky sú jednoduché na krájanie pre viacerých hostí a nepochybne potešia pri rôznych udalostiach!
Nech sa vám naše recepty vydaria!