2x hlasované
Čas prípravy: 60 minút
Čas pečenia: 35 minút
Počet porcií: 8

Gaštanová torta bez múky

Gaštanová torta bez múky je jesenným dezertom, pri ktorom by ste nemali mať žiadne výčitky. Náš receptový portál Najlepšie koláče ho pripravuje s ovocným džemom, bez múky či pridaného cukru, takže z torty sa stáva zdravšia alternatíva na raňajky, ku káve alebo čaju. Samozrejme, nesmie chýbať lahodná kombinácia gaštanového pyré a štipky rumu, ktorá dodá na chuti a pomôže vám zužitkovať jedlé gaštany, ktoré sú typické pre jesenné obdobie. Navyše sú bohaté na vlákninu, majú nízky obsah tuku a sú prirodzene bezlepkové, takže aj ľudia s celiakiou si môžu pochutnať na gaštanovom pyré.

Dostatok dôvodov pripraviť si našu gaštanovú tortu bez múky, však? Držíme vám palce, aby sa podarila!

Taktiež vám odporúčame nahliadnuť na portál Ženy v meste, kde nájdete podobný recept na gaštanovú tortu. Je považovaná za kráľovnú medzi tortami. Porovnajte si ju s našim receptom pre väčší úspech!

Gaštanová torta bez múky: Ingrediencie

  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 5 PL lekváru alebo džemu
  • Čokoládové kúsky (podľa vašej chuti a potreby)
  • 600 g gaštanového pyré
  • 5 PL rumu

Gaštanová torta bez múky: Postup jesenného receptu

1

Začneme tým, že si rozdelíme vajcia na bielka a žĺtka do 2 vyšších misiek.

Gaštanová torta bez múky. Fotka - Katarína

2

Žĺtka si rozmixujeme s 375 g gaštanového pyré.

Gaštanová torta bez múky. Fotka - Katarína

3

Do vymiešaného základu si pomaly primiešame stierkou vyšľahané bielka.

Gaštanová torta bez múky. Fotka - Katarína

4

Dobre vymiešané cesto si dáme do olejom vymastenej tortovej formy s priemerom 21 cm. Dáme piecť na 180°C na cca 35 minút.

Gaštanová torta bez múky. Fotka - Katarína

5

Po uplynutí času cesto skontrolujeme zapichnutím špilky. Ak ostane suchá po ponorení do cesta, korpus je hotový. Necháme úplne vychladnúť.

Gaštanová torta bez múky. Fotka - Katarína

6

Následne si pripravíme krém vyšľahaním 175 g gaštanového pyré so šľahačkovou smotanou.

Gaštanová torta bez múky. Fotka - Katarína

7

Krém šľaháme do tuha tak, aby nekvapkal a ostal prilepený na metličke. Nešľaháme dlhšie, lebo by sa šľahačka mohla prešľahať a voda oddeliť od tuku.

Gaštanová torta bez múky. Fotka - Katarína

8

Potom si korpus rozrežeme na polovicu po dĺžke, pokvapkáme rumom a potrieme kyslastým džemom. Na džem natrieme polovicu krému, položíme vrchnú časť korpusu a potrieme zvyšným krémom.

Gaštanová torta bez múky. Fotka - Katarína

9

Na vrch torty nastrúhame 50 g gaštanového pyré a horkú čokoládu podľa chuti a potreby. Tortu necháme aspoň 4 hodiny v chladničke.

Gaštanová torta bez múky. Fotka - Katarína

Hotovo! Gaštanová torta bez múky je na svete! Vychutnajte si svoj zdravší jesenný dezert ku káve či čaju, dokonca aj na raňajky!

Receptový portál Dobrá kuchyňa má pre vás ďalšiu jesennú sladkú pochúťku, ktorá využíva zdravé jedlé gaštany: nepečené gaštanové guľky.

Síce sa gaštanová torta, predovšetkým tá zdravšia alternatíva bez múky, považuje za kráľovnú medzi tortami, na našom webe Najlepšie koláče však nájdete aj iné jednoduché torty, ktoré stoja za vaše vyskúšanie. Aj v prípade, keď ste úplný začiatočník / začiatočníčka v kuchyni. Skúste si nachystať:

  1. Nepečenú tortu z bielej čokolády, ktorá je hotová do 20 minút
  2. Jednoduchú punčovú tortu
  3. Nadýchanú tortu z piškót
  4. Jednoduchú nepečenú alternatívu piškótovej torty, ktorá je pripravená do 15 minút

Nech sa vám vydarí akákoľvek torta, pre ktorú sa nabudúce rozhodnete. Želáme vám veľa šťastia a dobrú chuť!

FAQ 1: Ako po správnosti skladovať gaštanovú tortu bez múky?

Najlepší spôsob je skladovať tortu v chladničke. Tu vám vydrží čerstvá približne 5 dní. Ak si želáte, aby vám pred servírovaním trošku zmäkla, nechajte ju na pár minút vonku pri izbovej teplote. Na chuti tým nič nepokazíte.

FAQ 2: Môžem gaštanovú tortu bez múky aj zamraziť?

Áno, tortu je možné aj zamraziť. Odporúčame vám zabaliť ju do plastovej fólie, resp. alobalu a vložiť do nádoby, najlepšie vzduchotesnej. V mrazničke vám gaštanová torta bez múky vydrží pokojne aj 2 mesiace. Pred tým, ako budete tortu podávať, vložte ju po vytiahnutí z mrazničky nachvíľku do chladničky.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu