Gaštanová torta bez múky
Gaštanová torta bez múky: Ingrediencie
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 5 PL lekváru alebo džemu
- Čokoládové kúsky (podľa vašej chuti a potreby)
- 600 g gaštanového pyré
- 5 PL rumu
Gaštanová torta bez múky: Postup jesenného receptu
1
Začneme tým, že si rozdelíme vajcia na bielka a žĺtka do 2 vyšších misiek.
2
Žĺtka si rozmixujeme s 375 g gaštanového pyré.
3
Do vymiešaného základu si pomaly primiešame stierkou vyšľahané bielka.
4
Dobre vymiešané cesto si dáme do olejom vymastenej tortovej formy s priemerom 21 cm. Dáme piecť na 180°C na cca 35 minút.
5
Po uplynutí času cesto skontrolujeme zapichnutím špilky. Ak ostane suchá po ponorení do cesta, korpus je hotový. Necháme úplne vychladnúť.
6
Následne si pripravíme krém vyšľahaním 175 g gaštanového pyré so šľahačkovou smotanou.
7
Krém šľaháme do tuha tak, aby nekvapkal a ostal prilepený na metličke. Nešľaháme dlhšie, lebo by sa šľahačka mohla prešľahať a voda oddeliť od tuku.
8
Potom si korpus rozrežeme na polovicu po dĺžke, pokvapkáme rumom a potrieme kyslastým džemom. Na džem natrieme polovicu krému, položíme vrchnú časť korpusu a potrieme zvyšným krémom.
9
Na vrch torty nastrúhame 50 g gaštanového pyré a horkú čokoládu podľa chuti a potreby. Tortu necháme aspoň 4 hodiny v chladničke.
Hotovo! Gaštanová torta bez múky je na svete! Vychutnajte si svoj zdravší jesenný dezert ku káve či čaju, dokonca aj na raňajky!
Receptový portál Dobrá kuchyňa má pre vás ďalšiu jesennú sladkú pochúťku, ktorá využíva zdravé jedlé gaštany: nepečené gaštanové guľky.
Síce sa gaštanová torta, predovšetkým tá zdravšia alternatíva bez múky, považuje za kráľovnú medzi tortami, na našom webe Najlepšie koláče však nájdete aj iné jednoduché torty, ktoré stoja za vaše vyskúšanie. Aj v prípade, keď ste úplný začiatočník / začiatočníčka v kuchyni. Skúste si nachystať:
- Nepečenú tortu z bielej čokolády, ktorá je hotová do 20 minút
- Jednoduchú punčovú tortu
- Nadýchanú tortu z piškót
- Jednoduchú nepečenú alternatívu piškótovej torty, ktorá je pripravená do 15 minút
Nech sa vám vydarí akákoľvek torta, pre ktorú sa nabudúce rozhodnete. Želáme vám veľa šťastia a dobrú chuť!
FAQ 1: Ako po správnosti skladovať gaštanovú tortu bez múky?
Najlepší spôsob je skladovať tortu v chladničke. Tu vám vydrží čerstvá približne 5 dní. Ak si želáte, aby vám pred servírovaním trošku zmäkla, nechajte ju na pár minút vonku pri izbovej teplote. Na chuti tým nič nepokazíte.
FAQ 2: Môžem gaštanovú tortu bez múky aj zamraziť?
Áno, tortu je možné aj zamraziť. Odporúčame vám zabaliť ju do plastovej fólie, resp. alobalu a vložiť do nádoby, najlepšie vzduchotesnej. V mrazničke vám gaštanová torta bez múky vydrží pokojne aj 2 mesiace. Pred tým, ako budete tortu podávať, vložte ju po vytiahnutí z mrazničky nachvíľku do chladničky.