Nachystať si doma výborný vanilkový krém sa môže na prvý pohľad zdať časovo náročné. Vôbec to tak ale nie je. S našim receptom pochopíte, že krém sa dá pripraviť jednoducho a rýchlo do úžasných 30 minút.
Vanilkový krém na vrch torty či koláčov
Náhla chuť na niečo sladké? Asi vám v hlave beží niekoľko obľúbených koláčov, poprípade torta, ktorú by ste si práve dali. A čo tak pridať na ňu domáci vanilkový krém?
Je naozaj ťažké prísť na dezert, ku ktorému by sa vanilkový krém nehodil. Či už ide o niečo ovocné alebo čokoládové, vanilkový krém dodá každému zákusku sviežosť a nadýchanosť.
Táto výborná pochúťka je častokrát považovaná za náročnú, najmä čo sa týka času, ale aj samotnej prípravy. Preto aj mnohí z nás radšej siahnu po inej sladkosti a krém nechajú krémom.
Tomu je však dnes koniec! Pripravte si s naším fotoreceptom úžasný vanilkový krém k vašej obľúbenej sladkosti, jednoducho v domácom prostredí. Výsledok vás na konci určite poteší!
Rozmýšľate, na čo by sa predsa len najlepšie hodil vanilkový krém? Ponúkame pár tipov na nepečené dezerty, ktoré ideálne osviežia najmä v letných mesiacoch a s vanilkovým krémom raz toľko! Viac na stránke Chutné recepty.
Nie ste úplní fanúšikovia vanilky? Žiadny problém! Máme pre vás inú overenú alternatívu: Recept na ganache, výborná čokoládová poleva od feministického portálu Ženy v meste.
Niečo z histórie
Kto by povedal, že história vanilkového krému začína v dávnom staroveku. Vanilka sa ako korenie objavila v tropických oblastiach Strednej a Južnej Ameriky, kde ju vo veľkom pestovali pôvodní obyvatelia. Postupne sa bez problémov prebojovala do gastronómie, kde ju brali ako vzácnu ingredienciu. Veľakrát si ju dopriali len vyššie, bohatšie vrstvy spoločnosti.
Už vtedy kombinácia vanilky a čokolády sa ukázala ako jedna z obľúbených. Preto ju ľudia mnohokrát volali „čokoládový krém“, nakoľko si ju najlepšie vedeli predstaviť ako výplň do čokoládových dezertov.
Pravý rozmach vanilkového krému však nastal až behom 19. storočia, kedy sa krém začal považovať za „trendy“ recept a využívať pri najmodernejších sladkostiach. Popularite v danej dobe určite napomohla aj zlepšená výroba cukru a mliečných výrobkov. Ingrediencie sa tak dostali aj k chudobnejším vrstvám a nikomu už nič nestálo v ceste k vanilkovému krému.
Nielen ingrediencie, ale aj samotný štýl varenia a pečenia sa posunul vpred. Ľudia prišli na nové techniky, ako spracovať vanilku lepším spôsobom a tak jej hodnota iba stúpla. Dodnes sa považuje za elitu cukrárskej kultúry.
Ingrediencie na vanilkový krém
- 500 ml mlieka,
- 2 ks vanilínového cukru,
- 250 g masla,
- 2 väčšie lyžice kryštálového alebo trstinového cukru,
- 2 ks Zlatého klasu
Postup receptu
1Začneme tým, že si z mlieka odoberieme približne 2 dcl, v ktorých dôkladne rozmiešame dva Zlaté klasy.
2Mlieko, ktoré nám zvýši dáme spolu s vanilínovým a kryštálovým / trstinovým cukrom (je na vás, ktorý zvolíte) variť.
3
Keď nám mlieko zovrie, pridáme spomínané rozmiešané Zlaté klasy. Uvaríme vláčny puding, presne ako na obrázku. Necháme vychladnúť. Odporúčame použiť fóliu na prikrytie, aby sa nespravila kôrka.
4
Ak nám už puding vychladol, primiešame k nemu maslo izbovej teploty. Všetko spolu prešľaháme a môžeme podávať, či už k torte alebo obľúbenému zákusku. Skvele sa hodí aj v lete ku zmrzline.
Tip na záver: Ak chcete do budúcna dosiahnuť jemnejší a ešte lahodnejší vanilkový krém, navrhujeme k Zlatým klasom a mlieku primiešať aj 2 žĺtky a tak si uvariť puding. Vyskúšajte!
Jednoduché, však? Prajeme vám príjemné vychutnávanie!
Ako dlho môžem vanilkový krém skladovať?
Vanilkový krém je najlepšie konzumovať hneď na začiatku, aby nestratil svoju chuť a sviežosť. Dá sa však bez výčitiek nechať v chladničke niekoľko dní. Dohliadnite, aby bol uzavretý v nádobe (pre istotu).