2x hlasované
Čas prípravy: 5 minút,
Čas teplnej úpravy: 10 minút,
Počet porcií: 5
 

Karamel ako jedna báseň – ten pravý šmrnc sa získava pridaním soli do karamelizovaného cukru.

Karamel

Kombinácia sladkého so slaným v nás evokuje niečo bláznivé, americké. V prípade karamelu je to ale záležitosť, ktorá sa priam žiada: pridať soľ do karamelizovaného cukru. Predstavte si k tomu ešte maslo a šľahačku a vznikne pochúťka ako jedna báseň.

Slaný? Netreba sa toho vôbec báť, na webe Najlepšie Koláče si vysvetlíme hlavné zásady a postupy. Opatrnosť je samozrejme na mieste, pálený cukor je extra horúci a ťahavý.

Pokiaľ by sa dostal na prst, to by veľmi bolelo. Ak ale zostane v hrnci, všetko je v poriadku. Získate tak úžasnú pochúťku, že si ju budete pripravovať stále dokola.

Hodí sa buď len tak na lyžičku alebo ako základ ovocných koláčov či poleva na tortu, prípadne palacinky. Urobiť si vlastný slaný karamel je neoceniteľná vec, tak poďme na to…

Prečo je obľúbený?

História prípravy tejto sladkosti siaha do staroveku, ale presný pôvod tejto sladkosti je trochu nejasný. Pripisuje sa mu viacero kultúr a vývoj ako ho poznáme dnes je fascinujúci.

  • Starovek a arabský svet: Karamel v jeho najprimitívnejšej forme mohol byť používaný na Strednom východe, kde cukor bol varený a používaný v liečebných prípravkoch.
  • Starý Egypt: Starí Egypťania používali med na výrobu sladkostí a cukrovinky, ale je možné, že v niektorých receptoch používali aj karamelizovaný cukor.
  • 17. a 18. storočie – Francúzsko a Anglicko: V 17. a 18. storočí sa v Európe (najmä vo Francúzsku a Anglicku) stalo varenie cukru populárnou metódou na výrobu sladkostí. V tomto období sa cukor, ktorý bol dovtedy luxusnou položkou, stal dostupnejším, čo umožnilo rozvoj cukrovínkarskej výroby.
  • 19. storočie a industriálna Revolúcia: S rozvojom priemyslu v 19. storočí sa zvýšila produkcia a dostupnosť cukru, čo viedlo k popularizácii a komercializácii.
  • Amerika: V USA v 19. storočí sa stal obľúbenou pochúťkou a začal byť vyrábaný v mnohých variáciách – od tvrdých cukríkov po mäkké krémy.
  • 20. a 21. storočie a inovácie: Technologický vývoj a inovácie v potravinárskom priemysle umožnili výrobu tejto sladkosti v nových formách a príchute a rozšírili jeho použitie v rôznych produktoch, ako sú zmrzlina, čokoláda, omáčky a ďalšie sladkosti.
  • Globalizácia: Dnes sa stal globálnou delikatesou, pričom rôzne kultúry pridali svoje jedinečné varianty a spôsoby prípravy.

V súčasnosti je známy a obľúbený po celom svete a jeho výroba sa vyvinula do umenia s nespočetnými variáciami, vďaka čomu môže byť prispôsobený mnohým rôznym kuchyniam a predstavivosti cukrárov. Tu je aj overený recept na domáce karamelové grilážky. Alebo skúste aj recept na bazový džem.

 Ingrediencie

  • 100 g kryštálového cukru,
  • 50 g masla,
  • 50 ml šľahačky,
  • ½ KL soli.

Postup receptu

1Cukor pomaly začneme rozpúšťať na ohni.

Cukor začneme rozpúšťať na ohni. Foto - Slávka

2Musí byť všetok cukor úplne tekutý.

Cukor musí byť tekutý. Foto - Slávka

3

Pridáme maslo, soľ, šľahačku a opatrne premiešavame, kým sa všetko krásne nespojí.

Karamel je hotový. Foto - Slávka

Dobrú chuť. Všetko je hotové. Máme pre vás aj recept domáce karamelové grilážky. Alebo recept na varené červené víno.

Videorecept

Čo robiť, ak sa mi nepodarí?

Ak sa vám výsledok nepodarí, je dôležité zostať pokojný a nevzdať to. Karamel môže byť náročný na prípravu a existuje niekoľko problémov, s ktorými sa môžete stretnúť, ako je napríklad to, že je príliš tvrdý, príliš mäkký, alebo sa kryštalizuje.
V takom prípade, ak je príliš tvrdý, skúste ho zahriať a pridať trochu vody alebo smotany, aby ste získali požadovanú konzistenciu.
Ak je naopak príliš mäkký, môžete ho nechať variť o niečo dlhšie, aby ste odparili viac vody a dosiahli tak tuhosti, ktorú hľadáte.
V prípade, že sa vám kryštalizuje, čo je častý problém, môžete skúsiť pridať malé množstvo kyseliny citrónovej alebo kukuričného sirupu pred varením, čo by malo pomôcť zabrániť tomuto procesu.
Ak sa karamel spáli, je najlepšie začať odznova, keďže spálený má veľmi silnú a nepríjemnú chuť, ktorú je takmer nemožné odstrániť.
Pripraviť ho je skutočne umenie a vyžaduje si určitú prax, takže nebuďte príliš tvrdí na seba a skúste to znova s novým poznatkom a pokračujte v experimentovaní.

Môžem karamel ochutiť rôznymi prísadami?

Áno, môžete ho jednoznačne ochutiť rôznymi prísadami a tým vytvoriť širokú paletu lahodných variant tohto obľúbeného sladkého pokušenia. Medzi obľúbené prísady, ktoré sa pridávajú do tejto sladkosti, patrí vanilka, soľ (na vytvorenie populárnej solenej karamelovej chute), rôzne druhy likérov, ako sú rum, whisky alebo baileys, a tiež rôzne koreniny, ako je škorica alebo muškátový oriešok.
Citrusová šťava a škrupina mu tiež dodajú sviežu chuť. Dokonca aj experimentovanie s pridávaním byliniek, ako je rozmarín alebo bazalka, môže vytvoriť zaujímavé a nečakané chuťové kombinácie. Taktiež môžete skúšať kombinácie s rôznymi druhmi orechov a sušeného ovocia. Dôležité je pridávať prísady, ktoré dodajú karamelu nový rozmer chuti, v správnom momente počas varenia, aby ste predišli prípadnej kryštalizácií alebo iným nežiaducim zmenám v konzistencii.
Ako vždy, experimentovanie s rôznymi prísadami a technikami vám umožní nájsť perfektnú kombináciu chutí pre vaše jedinečné karamelové vytvory.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu