Čokoládové brownies na veľký plech – koláč milovaný nielen priaznivcami čokolády. Tento koláč vám nielen dodá energiu, ale aj lepšiu náladu a pocit uvoľnenia, keďže kakao a horká čokoláda obsahujú vysoké množstvá horčíka.
Čokoládové brownies na veľký plech
Existuje niekoľko teórií o pôvode brownies. Jedna z nich hovorí, že brownies boli prvýkrát upečené v USA okolo konca 19. storočia ako výsledok náhodného vynechania prášku do pečiva z receptu na tortu. Iná teória tvrdí, že brownies pochádzajú zo švajčiarskej torty Sachertorte.
Názov: Názov „brownie“ sa prvýkrát objavil v amerických kuchárskych knihách okolo roku 1900.
Variácie: Existuje mnoho rôznych variácií brownies, vrátane klasických čokoládových, orechových, s karamelovým nádychom, so šťavnatými kúskami ovocia a mnohých ďalších.
Rozdiely medzi brownies: Rozdiely medzi brownies môžu byť spôsobené rôznymi množstvomi ingrediencií ako je cukor, maslo, čokoláda a kakao. To môže viesť k rôznym textúram a chutiam, ako sú mäkké a ľahké, hutné a bohaté alebo šťavnaté a fudgy.
Brownies po celom svete: Brownies sú obľúbené po celom svete a majú svoje regionálne varianty. Napríklad v Spojenom kráľovstve sú známe ako „chocolate traybake“ alebo „chocolate slices“.
Brownies ako surovina: Brownies sa tiež často používajú ako surovina v ďalších dezertoch, ako sú milkshaky, zmrzlina alebo torty.
Rekordy v pečení: Najväčší brownie, ktorý bol kedy upečený, vážil 2343 libier (približne 1062 kg) a bol vyrobený v roku 2013 v Taliansku.
Vyskúšajte aj ďaľšie recepty, napríklad na kakaový dezert s ovocím alebo na pudingové slimáky.
Ingrediencie
- 200 g horká čokoláda (aspoň 65 %),
- 180 g maslo (+ kúsok na vymastenie plechu),
- 4 ks vajcia,
- 100 g múka hladká,
- 4 PL holandské kakao,
- 130 g krupicový cukor,
Postup receptu: čokoládové brownies na veľky plech
1
Horkú čokoládu nalámeme do misky spolu so 180 g masla a dáme do vodného kúpeľa roztápať. Pozor na teplotu pary, aby sa čokoláda s maslom neroztopili sprudka a rýchlo, mohlo by dôjsť k zrazeniu výslednej zmesi. Navážime si zatiaľ ostatné suroviny.
2
Čokoládu s maslom kľudne odstavíme z pary, kým ešte nie je úplne všetko roztopené. Premiešavaním už roztopenej teplej hmoty s kúskami tuhého masla a čokolády docielime celkové rozpustenie. Urýchlime tak proces následného chladnutia čokoládovo-maslovej zložky.
3
Zatiaľ rúru dáme vyhrievať na 170 stupňov a pripravíme si plech, ktorý vymažeme kúskom masla, na to dáme papier na pečenie a aj ten vymažeme maslom. Múku a kakao dobre premiešame metličkou.
4Vajcia mixujeme s cukrom do hustej peny. Vajíčka niekoľkonásobne zväčšia objem a kryštáliky cukru musia byť rozpustené, preto používame v recepte krupicový cukor, má jemnejšie zrniečka. Môžete použiť aj práškový cukor. Dôležité je aby pena bola naozaj hustá, šľahanie trvá 5-7 minút.
5
Do vyšľahanej sladkej vajíčkovej peny postupne zašľahávame roztopenú čokoládu s maslom, ktorá musí mať ideálne rovnakú alebo nižšiu teplotu ako vajíčková pena. Preto je aj ideálne šľahať vajcia izbovej teploty.
6
Do čokoládovo-vajíčkovej tekutej zmesi prisypeme cez sitko múku s kakaom. Môžeme pridať aj trochu soli na zvýraznenie chuti.
7
Stierkou opatrne a pomalými pohybmi zamiešavame sypké s tekutým do cesta. Dobre premiešané cesto vylejeme na plech s pečiacim papierom a pečieme na 170 °C zhruba 20-25 minút. Kontrolujeme špáradlom.
Dobrú chuť. Upečený a vychladnutý koláč môžeme podávať s domácou šľahačkou a kyslým lesným ovocím.