2x hlasované

Čas prípravy: 140 minút
Čas pečenia: 20 minút
Počet kusov: 20

Chrumkavé oškvarkové pagáče

Chrumkavé oškvarkové pagáče od nášho portálu Najlepšie koláče vám rozvoňajú celú domácnosť. Nachystajte si ich pre vašu rodinu alebo návštevu počas novoročných osláv, kedy sa drobné slané pečivo mimoriadne hodí!

Čerstvé a nesmierne chrumkavé oškvarkové pagáče sú klasickou kysnutou pochúťkou a teda treba si na ne vyhradiť určitý čas. Avšak lahodná oškvarková chuť stojí na záver za to! V momente, keď je cesto na oškvarkové pagáče nakysnuté, prichádza jedna z najdôležitejších fáz – prekladanie alebo pregúľanie. Týmto krokom sa docieli, že pripravená oškvarková náplň je správne rozložená. Nemusíte mať z postupovania vôbec strach. Dnes vám ukážeme, ako nepochybiť a získať v závere chrumkavý výsledok oškvarkových pagáčov!

Už z názvu tejto pochúťky vieme dedukovať, že hlavnou a nenahraditeľnou ingredienciou budú oškvarky. Oškvarky sú tradične výsledkom pomalého vyškvarenia tuku alebo bravčovej slaninky a síce sa vo všeobecnosti považujú za mastné a vysoko kalorické, v primeranom množstve prinášajú so sebou niekoľko výhod. Napríklad, keďže sú oškvarky bohaté na tuky, majú aj vysoký obsah energie. Navyše sú v týchto tukov rozpustené aj vitamíny A, D, E a K a stopy minerálov ako zinok a selén, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie imunitného systému.

Vyskúšajte chrumkavé oškvarkové pagáče od nás ešte dnes! Prajeme vám veľa šťastia s ich prípravou a aby vám to rýchlejšie a jednoduchšie ubehlo, nahliadnite aj na podobný recept na oškvarkové pagáče alebo na recept na syrové pagáče.

Ingrediencie na pagáče

(20 kusov) 

  • 1 kg hladkej múky
  • 500 g oškvarkov
  • 1 KL cukru
  • 1 čerstvé droždie (42 g)
  • 3 dcl plnotučného mlieka

Chrumkavé oškvarkové pagáče: Postup tradičného receptu

1

Z droždia, cukru a 0,5 dcl mlieka si pripravíme kvások.

Chrumkavé oškvarkové pagáče. Fotka - Slávka

2

Keď kvások narastie, pridáme preosiatu múku, zvyšné mlieko, soľ a 200 g masti. Cesto spracujeme a necháme nakysnúť, čo trvá zhruba hodinku.

Chrumkavé oškvarkové pagáče. Fotka - Slávka

3

Cesto následne preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na cca 1 cm plátok.

Chrumkavé oškvarkové pagáče. Fotka - Slávka

4

Medzitým sme si oškvarky pomleli, nechali rozpustiť na zvyšnej masti a pridali vegetu. Jednu tretinu natrieme na polovicu cesta a preložíme ho, presne ako na obrázku.

Chrumkavé oškvarkové pagáče. Fotka - Slávka

5

Cesto na polovici preložíme a znova rozvaľkáme na pôvodnú veľkosť. Opäť na polovicu natrieme oškvarky a tento postup zopakujeme ešte raz (celkovo trikrát).

Chrumkavé oškvarkové pagáče. Fotka - Slávka

6

Na záver vykrojíme malé pagáčiky a tie dáme na pomastený plech. Povrch ešte potrieme trochou oleja alebo rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 180 stupňov dozlatista. Toto trvá cca 20 minút.

Chrumkavé oškvarkové pagáče. Fotka - Slávka

Hotovo! Veríme, že vám chrumkavé oškvarkové pagáče vyšli podľa predstáv a postup sa vám nezdal príliš zložitý vďaka našim „fotokrokom“. Želáme vám dobrú chuť a príjemnú silvestrovskú zábavu v sprievode domácich oškvarkových pagáčov od portálu Najlepšie koláče!

Ako už bolo niekoľkokrát spomenuté, chrumkavé oškvarkové pagáče patria ku kysnutým klasikám a radi by sme vám do pozornosti dali aj ďalšie podobné pochúťky v prípade, že by ste chceli mať váš silvestrovský stôl pestrý, či už pre rodinku alebo očakávanú návštevu. Nech sa páči, ponúkame vám recepty na:

  • Opekance, bobaľky či pupáky, ktoré sa celkovo do zimného a predovšetkým vianočného obdobia hodia. Môžete ich servírovať slané, ale aj sladké s makom či medom. Voľba je na vás!
  • Kakaový závin ako od babičky s bohatou, neodolateľnou polevou. Z nášho receptu vám na záver vzniknú dva dlhé záviny, ktoré ak nespotrebujete pri silvestrovskom či novoročnom stole, tak si ich užijete aj ako ľahké sladké raňajky či dezert ku káve alebo čaju.
  • Pudingové slimáky z kysnutého cesta, ktorých príprava vám nezaberie viac ako hodinu a na záver dostanete podľa nášho fotoreceptu a stanoveného množstva ingrediencií približne 35 kúskov, na ktorých si pochutí celý silvestrovský alebo novoročný stôl.

Držíme palce, aby sa vám silvestrovské delikatesy podarili, nech už si zvolíte ktorúkoľvek kysnutú lahôdku!

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu