Burizónové guľky so Salkom (karamelový). Sladké pochúťky, ktoré sa hodia na každý stôl – sviatočný (na oslavách, ale aj počas Vianoc), nedeľný, poprípade balkónový, kde si ich môžete vychutnať pri rannej káve alebo poobedňajšom čaji. Náš receptový portál Najlepšie koláče vám na ne prináša rýchly a jednoduchý fotorecept, pri ktorom sú guľky úplne bez lepku a teda skutočne potešia každého.
Burizónové guľky so Salkom
Recepty na akékoľvek druhy guličiek sú dnes mimoriadne obľúbené. Človek má pri nich pocit, že nielen dobil energiu, no zároveň sa neprejedol sladkého a nemusí mať z toho neskôr výčitky, resp. bolesti brucha. Portál Najlepšie koláče už v minulosti predstavil recept na kokosové karamelové guľky. Teraz prichádzajú s menším twistom – pridávajú sa k nim burizóny alebo puffovaná ryža, ktorá je nízkokalorická, ľahká na trávenie a jednoducho sa kombinuje s viacerými ingredienciami. Presne ako karamelové Salko.
Burizónové guľky so Salkom majú veľkú výhodu nielen vo svojej chuti, ale aj forme. Konzumujú sa ako samostatný dezert, ale častokrát aj dozdobujú vzhľad iných jedál, koláčov, dokonca zmrzliny. Kreativita skutočne nepozná hranice. Preto neváhajte a nachystajte si burizónové guľky so Salkom v akomkoľvek dizajne, ktorý uznáte za vhodné.
Pre zvládnutie ich prípravy vám receptový portál Chutné recepty odporúča nahliadnuť na domáce Marlenka guľky. Precvičte si ich tvarovanie, s ktorým neskôr nachystáte všetky podobné recepty bez najmenších problémov.
Veľa šťastia!
Burizónové guľky so Salkom: Ingrediencie
- 150 g trstinového cukru (alebo kryštálového)
- 1/2 plechovky karamelového Salka (bez varenia)
- 1 balenie ryžových burizónov (70 g)
- 125 g masla
Burizónové guľky so Salkom: Postup receptu
1
Ako prvé si nachystáme karamel. Do hrnca pridáme cukor a na miernom ohni ho pomaličky roztápame za stáleho miešania.
2Do pár minút by nám mal vzniknúť ťahavý karamel. Ku karamelu následne prilejeme Salko, spolu prevaríme a odstavíme. Do tejto horúcej zmesi pridáme maslo a všetko dôkladne premiešame, aby sa ingrediencie dobre spojili.
3
Keď sa maslo úplne roztopí, pridáme ryžové burizóny. Opäť dôkladne premiešame, aby sa burizóny obalili v karamelovej zmesi.
4
Burizóny necháme vychladnúť asi na 15 minút, aby sme s nimi mohli potom neskôr pracovať. Vzniknutá zmes by nemala byť veľmi horúca, ale na druhú stranu ani vlažná.
5
Recept zakončíme tvarovaním burizónových guličiek za pomoci rúk. Uložíme ich následne na plech vystlaný papierom na pečenie. Guľky necháme stuhnúť v chlade a máme hotovo!
Tip pre vás: Na náš recept na burizónové guľky so Salkom môžeme zvoliť originál Salko, avšak mali by sme ho uvariť. Ponorené vo vode ho povaríme 2 hodiny a potom necháme vychladnúť. Burizónové guľky budú držať s touto orginálnou verziou lepší tvar. Vyskúšajte!
Želáme vám dobrú chuť!
Patrí karamel vo všeobecnosti k vašim preferovaným ingredienciám, ktoré využívate pri prípravách rôznych dezertov? Dobrá kuchyňa vám ponúka postup receptu na dokonale ťahavý karamel, ktorý sa hodí nielen k sladkým jedlám, ale aj slaným prílohám či zelenine, akou je, napríklad, dusená kapusta.
Niečo na záver: Podobný videorecept na burizónové guľky so Salkom
FAQ 1: Dajú sa burizónové guľky pripraviť aj bez cukru?
Určite áno! Síce sa cukor pridáva najčastejšie do burizónových guličiek, pre zdravšiu a prírodnejšiu verziu môžete použiť aj med. Na čo je však dôležité dávať pozor je konzistencia hmoty, ktorá musí byť zakaždým lepkavá. Inak guľky nebudú držať pohromade.
FAQ 2: Ako môžem tento fotorecept ešte obzvláštniť?
Do nášho fotoreceptu na burizónové guľky so Salkom môžete pridať, napríklad, roztopenú čokoládu vašej preferencie. Tá sa hodí ako poleva na guľky, ale pokojne ju môžete naliať priamo do hmoty. Nič nepokazíte ani ingredienciami ako kokos, pomleté orechy (resp. celé lieskové orechy) alebo sušené ovocie (brusnice, hrozienka, atď.). Pre silnejšiu arómu sa nepochybne hodí aj škorica, rum alebo vanilka.