Lahodný bazový džem z plodov čiernej bazy. Vyskúšajte overený recept na bazový džem z webu Najlepšie koláče. Sezóna dozretých plodov bazy čiernej vrcholí.
Bazový džem
Liečebné účinky čiernej bazy poznali už naši predkovia. V knihe Magické rastliny Keltov autori uvádzajú, že kôra, plody, listy a kvety, každá časť tejto rastliny obsahuje silu a dobro, každá je plná požehnania. Vraj temné sily putujú cez konáriky a drevo do podzemia.
Plody bazy čiernej obsahujú okrem cukrov aj kyselinu jablčnú, triesloviny, pektín, v čerstvom stave vitamín C, v šupke a v semenách vitamín A a skupinu vitamínov B – B1, B2, B6, B12, tiež kyselinu pantoténovú.
Vyskúšajte aj ďalšie recepty ako napríklad ten na jahodový džem. Alebo recept na bazový džem z kvetov.
Ingrediencie
- cca 8 l očistených plodov bazy čiernej
- 4 kg kryštálového cukru
- kyselina citrónová
- božská trpezlivosť a veľa voľného času
Postup receptu na bazový džem
1
Bazu očistíme od stopiek a listov a umyjeme v sitku pod tečúcou vodou. Až keď dostatočne uschne, postupne ju sypeme do hrncov a prekladáme cukrom. Hrubšia vrstva plodov a menšia vrstva cukru. Začneme čiernou bazou a končíme cukrom. Prikryjeme a necháme stáť najmenej do druhého dňa, najviac 24 hodín.
2
V hrnci zmes premiešame a na strednom ohni privedieme do varu. Často to počas zohrievania premiešame. Ja mám elektrický sporák, zohrievam to postupne na 6 stupni z deviatich, keď zmes zovrie, zohrievanie nechám na 4 stupni a občas premiešavam. Baza aj cukor pustia šťavu, celý čas dávam pozor, aby mi to neprihorelo.
3
Postupne odoberám na vedľajšiu širšiu panvicu, ktorú zohrievam na stupni 6, 4-5 naberačiek z vedľajšieho hrnca a nechám prejsť varom, až kým zmes nezhustne. Keď prejdem vareškou, musí sa na dne panvice vytvoriť akási pomyslená čiara
4Pridám štipku kyseliny citrónovej a postupne napĺňam do fliaš. Okamžite zatváram a obraciam hore dnom na 10 minút. Po tomto čase je bazový džem sterilizovaný. Fľaše obrátim späť a zabalím do deky do druhého dňa, aby bola sterilizácia dokonalá.
Dobrú chuť. Bazový džem je hotový, želáme dobrú chuť.
Výhody domáceho džemu z plodov bazy čiernej
Zdravotné výhody
- Vitamíny a minerály: Plody bazy čiernej obsahujú vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C, kyselinu pantoténovú a ďalšie prospešné látky, ako je kyselina jablčná, triesloviny a pektín. Tieto vitamíny a minerály podporujú imunitný systém, zlepšujú zdravie pokožky a podporujú celkové zdravie.
- Antioxidanty: Baza čierna je bohatá na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť telo pred voľnými radikálmi. Tým môže prispieť k prevencii rôznych ochorení, vrátane srdcových chorôb a rakoviny.
- Vláknina: Tento džem obsahuje aj vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a môže pomôcť pri regulácii hladiny cukru v krvi.
Praktické výhody
- Dlhá trvanlivosť: Vďaka procesu konzervácie má bazový džem dlhú trvanlivosť, čo umožňuje užívať si jeho chuť po celý rok. Správne zavarený džem môže vydržať niekoľko mesiacov až rokov.
- Jednoduché skladovanie: Neotvorený džem je možné skladovať pri izbovej teplote, po otvorení ho treba skladovať v chladničke, kde vydrží niekoľko týždňov.
- Všestrannosť v kuchyni: Bazový džem je univerzálny a môže byť použitý ako nátierka na chlieb, palacinky, do jogurtu, ovsenej kaše alebo ako súčasť pečenia, omáčok a marinád.
Výhody domácej výroby
- Kontrola zloženia: Pri výrobe domáceho džemu máte plnú kontrolu nad použitými ingredienciami. Môžete použiť čerstvé, kvalitné ovocie a prispôsobiť množstvo cukru podľa svojich preferencií.
- Bez konzervantov a umelých prísad: Domáce džemy neobsahujú žiadne umelé konzervanty ani farbivá, čo ich robí zdravšími alternatívami k mnohým komerčným produktom.
- Prispôsobenie chuti: Môžete experimentovať s rôznymi kombináciami ovocia a príchutí, aby vyhovovali vašim osobným preferenciám. Pridaním byliniek, korenia alebo citrusovej kôry môžete vytvoriť jedinečné a chutné džemy.
Ekonomické a ekologické výhody
- Využitie sezónneho ovocia: Výroba džemu je skvelý spôsob, ako využiť nadbytok sezónneho ovocia a zabrániť plytvaniu potravinami. Nakúpenie ovocia v sezóne je často lacnejšie a ovocie je čerstvejšie a chutnejšie.
- Podpora miestnych farmárov: Ak nakupujete ovocie od miestnych farmárov, podporujete tým miestnu ekonomiku a získavate čerstvé a kvalitné suroviny.
- Zníženie odpadu: Používanie zaváracích pohárov na džem je ekologickejšie ako kupovanie komerčných produktov balených v plaste. Poháre je možné opakovane používať a recyklovať.