2x hlasované

 

Lahodný bazový džem z plodov čiernej bazy. Vyskúšajte overený recept na bazový džem z webu Najlepšie koláče. Sezóna dozretých plodov bazy čiernej vrcholí. 

Bazový džem

Liečebné účinky čiernej bazy poznali už naši predkovia. V knihe Magické rastliny Keltov autori uvádzajú, že kôra, plody, listy a kvety, každá časť tejto rastliny obsahuje silu a dobro, každá je plná požehnania. Vraj temné sily putujú cez konáriky a drevo do podzemia.

Plody bazy čiernej obsahujú okrem cukrov aj kyselinu jablčnú, triesloviny, pektín, v čerstvom stave vitamín C, v šupke a v semenách vitamín A a skupinu vitamínov B – B1, B2, B6, B12, tiež kyselinu pantoténovú.

Vyskúšajte aj ďalšie recepty ako napríklad ten na jahodový džem. Alebo recept na bazový džem z kvetov.

Ingrediencie

  • cca 8 l očistených plodov bazy čiernej
  • 4 kg kryštálového cukru
  • kyselina citrónová
  • božská trpezlivosť a veľa voľného času

Postup receptu na bazový džem

Bazu očistíme od stopiek a listov a umyjeme v sitku pod tečúcou vodou. Až keď dostatočne uschne, postupne ju sypeme do hrncov a prekladáme cukrom. Hrubšia vrstva plodov a menšia vrstva cukru. Začneme čiernou bazou a končíme cukrom. Prikryjeme a necháme stáť najmenej do druhého dňa, najviac 24 hodín.

Bazu očistíme od stopiek a listov a umyjeme v sitku pod tečúcou vodou, Foto - Lucia Tomečková

V hrnci zmes premiešame a na strednom ohni privedieme do varu. Často to počas zohrievania premiešame. Ja mám elektrický sporák, zohrievam to postupne na 6 stupni z deviatich, keď zmes zovrie, zohrievanie nechám na 4 stupni a občas premiešavam. Baza aj cukor pustia šťavu, celý čas dávam pozor, aby mi to neprihorelo.

V hrnci zmes premiešame. Foto - Lucia Tomečková

3

Postupne odoberám na vedľajšiu širšiu panvicu, ktorú zohrievam na stupni 6, 4-5 naberačiek z vedľajšieho hrnca a nechám prejsť varom, až kým zmes nezhustne. Keď prejdem vareškou, musí sa na dne panvice vytvoriť akási pomyslená čiara

Postupne odoberám na vedľajšiu širšiu panvicu, Foto Lucia Tomečková

4Pridám štipku kyseliny citrónovej a postupne napĺňam do fliaš. Okamžite zatváram a obraciam hore dnom na 10 minút. Po tomto čase je bazový džem sterilizovaný. Fľaše obrátim späť a zabalím do deky do druhého dňa, aby bola sterilizácia dokonalá.

Pridám štipku kyseliny citrónovej a postupne napĺňam do fliaš. Lucia Tomečková

Dobrú chuť. Bazový džem je hotový, želáme dobrú chuť.

Výhody domáceho džemu z plodov bazy čiernej

Zdravotné výhody

  • Vitamíny a minerály: Plody bazy čiernej obsahujú vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C, kyselinu pantoténovú a ďalšie prospešné látky, ako je kyselina jablčná, triesloviny a pektín. Tieto vitamíny a minerály podporujú imunitný systém, zlepšujú zdravie pokožky a podporujú celkové zdravie.
  • Antioxidanty: Baza čierna je bohatá na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť telo pred voľnými radikálmi. Tým môže prispieť k prevencii rôznych ochorení, vrátane srdcových chorôb a rakoviny.
  • Vláknina: Tento džem obsahuje aj vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a môže pomôcť pri regulácii hladiny cukru v krvi.

Praktické výhody

  • Dlhá trvanlivosť: Vďaka procesu konzervácie má bazový džem dlhú trvanlivosť, čo umožňuje užívať si jeho chuť po celý rok. Správne zavarený džem môže vydržať niekoľko mesiacov až rokov.
  • Jednoduché skladovanie: Neotvorený džem je možné skladovať pri izbovej teplote, po otvorení ho treba skladovať v chladničke, kde vydrží niekoľko týždňov.
  • Všestrannosť v kuchyni: Bazový džem je univerzálny a môže byť použitý ako nátierka na chlieb, palacinky, do jogurtu, ovsenej kaše alebo ako súčasť pečenia, omáčok a marinád.

Výhody domácej výroby

  • Kontrola zloženia: Pri výrobe domáceho džemu máte plnú kontrolu nad použitými ingredienciami. Môžete použiť čerstvé, kvalitné ovocie a prispôsobiť množstvo cukru podľa svojich preferencií.
  • Bez konzervantov a umelých prísad: Domáce džemy neobsahujú žiadne umelé konzervanty ani farbivá, čo ich robí zdravšími alternatívami k mnohým komerčným produktom.
  • Prispôsobenie chuti: Môžete experimentovať s rôznymi kombináciami ovocia a príchutí, aby vyhovovali vašim osobným preferenciám. Pridaním byliniek, korenia alebo citrusovej kôry môžete vytvoriť jedinečné a chutné džemy.

Ekonomické a ekologické výhody

  • Využitie sezónneho ovocia: Výroba džemu je skvelý spôsob, ako využiť nadbytok sezónneho ovocia a zabrániť plytvaniu potravinami. Nakúpenie ovocia v sezóne je často lacnejšie a ovocie je čerstvejšie a chutnejšie.
  • Podpora miestnych farmárov: Ak nakupujete ovocie od miestnych farmárov, podporujete tým miestnu ekonomiku a získavate čerstvé a kvalitné suroviny.
  • Zníženie odpadu: Používanie zaváracích pohárov na džem je ekologickejšie ako kupovanie komerčných produktov balených v plaste. Poháre je možné opakovane používať a recyklovať.

 

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu