Nepečený cheesacake s čučoriedkami
Obľúbený cheesecake určite všetci poznáme a s jeho variantami sa môžme stretnúť v každej kaviarni. Viete však jeho históriu?
História tohto tvarohového koláča siaha až do starovekého Grécka. Hovorí sa, že Gréci podávali nejaký takýto druh tvarohového koláča športovcom počas prvých olympijských hier v roku 776 pred Kristom. Táto skorá verzia cheesecaku pozostávala zo syra zmiešaného s pšeničnou múkou, ktorý bol osladený medom.
Keď sa recept rozšíril po celej Európe, rôzne regióny prispôsobili prípravu svojim dostupným surovinám a kulinárskym preferenciám. Počas rímskej éry bol recept odovzdávaný a upravovaný s pridaním nových prísad, ako sú napríklad vajcia.
V stredoveku sa tvarohový koláč stal populárnym v celej Európe a každá krajina vyvinula svoju vlastnú verziu. V 18. storočí sa smotanový syr stal kľúčovou zložkou receptov na tvarohový koláč, ktorý ovplyvnil štruktúru a chuť tohto populárneho dezertu.
S príchodom európskych osadníkov do Severnej Ameriky sa recept na tvarohový koláč dostal aj do Nového sveta. Americká verzia tvarohového koláča, ktorá sa preslávila v 18. a 19. storočí, zahŕňala miestne ingrediencie a regionálne variácie.
Dnes má cheesecake rôzne podoby a príchute a zostáva obľúbeným dezertom, ktorý si užívajú ľudia na celom svete. Medzi jeho najznámejšie variácie patrí u nás aj nepečený cheesacake s čučoriedkami. Určite však poznáte aj tieto iné verzie:
- Jahodový cheesecake, ktorý obsahuje čerstvé jahody, buď v náplni, ako polevu, alebo oboje.
- Čokoládový cheesecake zahŕňa často čokoládu vo forme kakaového prášku, rozpustenej čokolády alebo čokoládových lupienkov. Dá sa skombinovať s inými príchuťami, ako je vanilka alebo káva pre bohatý a zhovievavý dezert
- Oreo cheesecake vyrobený z rozdrvených Oreo sušienok v kôre alebo primiešaných do náplne, Oreo tvarohový koláč je obľúbenou voľbou pre tých, ktorí milujú kombináciu krémového tvarohového koláča a čokoládových sušienok
- Lemon blueberry cheesecake, ktorý kombinuje pikantnú chuť citrónu so sladkosťou čučoriedok, ponúka osviežujúci a ovocný chuťový profil.
Vyskúšajte aj náš recept na kokosové ježe, nadýchanú bábovku a pre milovníkov slaného pečiva máme recept na krehké slané pečivo. Tu je aj náš recept na kinder cheesecake.
Ingrediencie
- 1 čajová lyžička mletej škorice,
- 250 g jemného tvarohu,
- 180 g čučoriedok,
- 250 g mascarpone,
- 50 ml horúcej vody,
- 1 čajová lyžička citrónovej alebo pomarančovej kôry,
- 100 g bielej čokolády,
- 200 g maslových sušienok,
Postup receptu: Nepečený cheesecake s čučoriedkami
1
Čučoriedky si povaríme s vodou asi 5 minút. Odstavíme sporák a pridáme do horúcich čučoriedok na kocky nalámanú bielu čokoládu a miešame do úplného rozpustenia. Necháme vychladnúť.
2
Do mixera s S nožmi si dáme keksíky a rozmixujeme ich takmer na prášok. Rozmixované keksy si dáme do misy a prelejeme ich roztopeným maslom. Premiešame aby nám vznikla kompaktná masa.
3
Do hotového cesta si pridáme ešte mletú škoricu a opäť premiešame.
4Do okrúhlej formy s priemerom 21cm s okrajmi si prenesieme cesto a poriadne utlačíme lyžicou.
5
V mise si ručne vymiešame mascarpone s tvarohom a citrónovou kôrou. Do krému pridáme vychladnuté čučoriedky s roztopenou čokoládou a poriadne zamiešame.
6
Na cesto si rovnomerne rozotrieme krém a necháme stuhnúť v chladničke najlepšie cez noc. Ozdobíme podľa gusta a náš nepečený cheesecake s čučoriedkami je hotový.
Dobrú chuť! Skúste aj náš recept na čokoládový cheesecake.
Videorecept
Aké variácie tohto cheesecaku poznáme?
Nepečený cheesecake s čučoriedkami môže mať mnoho variácií, ktoré sa líšia podľa použitých ingrediencií, techník prípravy a spôsobu dekorácie. Tu sú niektoré obľúbené verzie tohto osviežujúceho dezertu:
Nepečený cheesecake s vrstvami čučoriedok: V tejto verzii sa striedajú vrstvy jemnej cheesecakeovej náplne s vrstvami čučoriedok alebo čučoriedkovej omáčky, čím vzniká vizuálne aj chuťovo atraktívny dezert.
Klasický nepečený cheesecake s čučoriedkovou polevou: Vrch dezertu pokryje čistá čučoriedková poleva alebo želé, ktoré zdôrazní prirodzenú chuť a farbu čerstvých alebo mrazených čučoriedok.
Nepečený cheesecake s čučoriedkami a bielou čokoládou: Táto verzia kombinuje krémovosť cheesecaku s jemnou chuťou bielej čokolády a sviežosťou čučoriedok. Čučoriedky môžu byť zmiešané priamo do náplne alebo použité ako vrstva medzi cheesecakeom a základom.
Vegánsky nepečený cheesecake s čučoriedkami: Vegánska verzia využíva ingrediencie ako namočené hotové orechy (napr. kešu orechy) alebo kokosový krém na prípravu krémovej náplne bez živočíšnych produktov. Čučoriedky pridávajú sladko-kyslú chuť a sú krásnou prírodnou dekoráciou.
Nepečený cheesecake s čučoriedkami a citrónovou kôrou: Pridanie citrónovej kôry do náplne prináša osviežujúcu citrusovú chuť, ktorá dokonale dopĺňa sladkosť čučoriedok a bohatosť cheesecaku.
Nepečený cheesecake s čučoriedkami a orechovým základom: Namiesto tradičného sušienkového základu sa použije zmes mletých orechov a datlí, čo dodáva cheesecaku ďalšiu vrstvu chuti a textúry.
Každá z týchto verzií môže byť prispôsobená podľa osobných preferencií, pridávaním rôznych ingrediencií, ako sú rôzne druhy orechov, ovocia alebo dokonca likérov, na dosiahnutie unikátneho chuťového zážitku.