1x hlasované

Čas prípravy: 30 minút,
Čas telenej prípravy: 5 minút,
Počet porcií: 8
 
Nepečený cheesecake s čučoriedkami je tým pravým koláčikom ak chcete ponúknuť hostí nejakou dobrotou a rozhodne nemáte čas stráviť k kuchyni veľa času. Tento koláčik je skvelá voľba.

Nepečený cheesacake s čučoriedkami

Obľúbený cheesecake určite všetci poznáme a s jeho variantami sa môžme stretnúť v každej kaviarni. Viete však jeho históriu? 

História tohto tvarohového koláča siaha až do starovekého Grécka. Hovorí sa, že Gréci podávali nejaký takýto druh tvarohového koláča športovcom počas prvých olympijských hier v roku 776 pred Kristom. Táto skorá verzia cheesecaku pozostávala zo syra zmiešaného s pšeničnou múkou, ktorý bol osladený medom. 

Keď sa recept rozšíril po celej Európe, rôzne regióny prispôsobili prípravu svojim dostupným surovinám a kulinárskym preferenciám. Počas rímskej éry bol recept odovzdávaný a upravovaný s pridaním nových prísad, ako sú napríklad vajcia.

V stredoveku sa tvarohový koláč stal populárnym v celej Európe a každá krajina vyvinula svoju vlastnú verziu. V 18. storočí sa smotanový syr stal kľúčovou zložkou receptov na tvarohový koláč, ktorý ovplyvnil štruktúru a chuť tohto populárneho dezertu.

S príchodom európskych osadníkov do Severnej Ameriky sa recept na tvarohový koláč dostal aj do Nového sveta. Americká verzia tvarohového koláča, ktorá sa preslávila v 18. a 19. storočí, zahŕňala miestne ingrediencie a regionálne variácie.

Dnes má cheesecake rôzne podoby a príchute a zostáva obľúbeným dezertom, ktorý si užívajú ľudia na celom svete. Medzi jeho najznámejšie variácie patrí u nás aj nepečený cheesacake s čučoriedkami. Určite však poznáte aj tieto iné verzie:

  • Jahodový cheesecake, ktorý obsahuje čerstvé jahody, buď v náplni, ako polevu, alebo oboje.
  • Čokoládový cheesecake zahŕňa často čokoládu vo forme kakaového prášku, rozpustenej čokolády alebo čokoládových lupienkov. Dá sa skombinovať s inými príchuťami, ako je vanilka alebo káva pre bohatý a zhovievavý dezert
  • Oreo cheesecake vyrobený z rozdrvených Oreo sušienok v kôre alebo primiešaných do náplne, Oreo tvarohový koláč je obľúbenou voľbou pre tých, ktorí milujú kombináciu krémového tvarohového koláča a čokoládových sušienok
  • Lemon blueberry cheesecake, ktorý kombinuje pikantnú chuť citrónu so sladkosťou čučoriedok, ponúka osviežujúci a ovocný chuťový profil.

Vyskúšajte aj náš recept na kokosové ježe, nadýchanú bábovku a pre milovníkov slaného pečiva máme recept na krehké slané pečivo. Tu je aj náš recept na kinder cheesecake.

Ingrediencie

  • 1 čajová lyžička mletej škorice,
  • 250 g jemného tvarohu,
  • 180 g čučoriedok,
  • 250 g mascarpone,
  • 50 ml horúcej vody,
  • 1 čajová lyžička citrónovej alebo pomarančovej kôry,
  • 100 g bielej čokolády,
  • 200 g maslových sušienok,

Postup receptu: Nepečený cheesecake s čučoriedkami

Čučoriedky si povaríme s vodou asi 5 minút. Odstavíme sporák a pridáme do horúcich čučoriedok na kocky nalámanú bielu čokoládu a miešame do úplného rozpustenia. Necháme vychladnúť.

V hrnci rozpustíme čučoriedky a bielu čokoládu. Foto - Katarína

Do mixera s S nožmi si dáme keksíky a rozmixujeme ich takmer na prášok. Rozmixované keksy si dáme do misy a prelejeme ich roztopeným maslom. Premiešame aby nám vznikla kompaktná masa.

Z keksov a masla si urobíme kompaktnú masu, Foto - Katarína

3

Do hotového cesta si pridáme ešte mletú škoricu a opäť premiešame.

Do hotového cesta si pridáme ešte mletú škoricu a opäť premiešame, Foto - Katarína

4Do okrúhlej formy s priemerom 21cm s okrajmi si prenesieme cesto a poriadne utlačíme lyžicou.

Cesto si dáme do formy. Foto - Katarína

5

V mise si ručne vymiešame mascarpone s tvarohom a citrónovou kôrou. Do krému pridáme vychladnuté čučoriedky s roztopenou čokoládou a poriadne zamiešame.

V miske si pripravíme krém. Foto - Katarína

6

Na cesto si rovnomerne rozotrieme krém a necháme stuhnúť v chladničke najlepšie cez noc. Ozdobíme podľa gusta a náš nepečený cheesecake s čučoriedkami je hotový.

Nepečený cheesecake s čučoriedkami a máme hotovo. Foto - Katarína
Nepečený cheesecake s čučoriedkami a máme hotovo. Foto – Katarína

Dobrú chuť! Skúste aj náš recept na čokoládový cheesecake.

Videorecept

Aké variácie tohto cheesecaku poznáme?

Nepečený cheesecake s čučoriedkami môže mať mnoho variácií, ktoré sa líšia podľa použitých ingrediencií, techník prípravy a spôsobu dekorácie. Tu sú niektoré obľúbené verzie tohto osviežujúceho dezertu:

Nepečený cheesecake s vrstvami čučoriedok: V tejto verzii sa striedajú vrstvy jemnej cheesecakeovej náplne s vrstvami čučoriedok alebo čučoriedkovej omáčky, čím vzniká vizuálne aj chuťovo atraktívny dezert.

Klasický nepečený cheesecake s čučoriedkovou polevou: Vrch dezertu pokryje čistá čučoriedková poleva alebo želé, ktoré zdôrazní prirodzenú chuť a farbu čerstvých alebo mrazených čučoriedok.

Nepečený cheesecake s čučoriedkami a bielou čokoládou: Táto verzia kombinuje krémovosť cheesecaku s jemnou chuťou bielej čokolády a sviežosťou čučoriedok. Čučoriedky môžu byť zmiešané priamo do náplne alebo použité ako vrstva medzi cheesecakeom a základom.

Vegánsky nepečený cheesecake s čučoriedkami: Vegánska verzia využíva ingrediencie ako namočené hotové orechy (napr. kešu orechy) alebo kokosový krém na prípravu krémovej náplne bez živočíšnych produktov. Čučoriedky pridávajú sladko-kyslú chuť a sú krásnou prírodnou dekoráciou.

Nepečený cheesecake s čučoriedkami a citrónovou kôrou: Pridanie citrónovej kôry do náplne prináša osviežujúcu citrusovú chuť, ktorá dokonale dopĺňa sladkosť čučoriedok a bohatosť cheesecaku.

Nepečený cheesecake s čučoriedkami a orechovým základom: Namiesto tradičného sušienkového základu sa použije zmes mletých orechov a datlí, čo dodáva cheesecaku ďalšiu vrstvu chuti a textúry.

Každá z týchto verzií môže byť prispôsobená podľa osobných preferencií, pridávaním rôznych ingrediencií, ako sú rôzne druhy orechov, ovocia alebo dokonca likérov, na dosiahnutie unikátneho chuťového zážitku.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu