Hlasovať
Čas prípravy: 70 minút
Čas pečenia: 15 minút
Počet kusov: 40 košíčkov
 
Orechové košíčky Izidor
 
Košíčky Izidor máme úzko spojené predovšetkým s vianočným stolom. Toto sladké sviatočné pečivo kombinuje poriadnu porciu čokolády nielen s orechovou, ale aj s rumovou príchuťou. Na druhý deň od upečenia košíčky Izidor ideálne zmäknú a prinesú pravú vianočnú arómu do vašej domácnosti.
 
Vyskúšajte jednoduchý fotorecept od nášho portálu Najlepšie koláče. Prajeme vám veľa šťastia s ich prípravou!
 
Jednou z najdôležitejších častí pri postupe receptu na košíčky Izidor je ich krém. Ponúkame vám návod na krém do košíčkov, ako sú práve košíčky Izidor, aby vám vyšli čo najchutnejšie na záver. Inšpirujte sa a uplatnite tipy a triky v rámci nášho fotoreceptu!
 

Ingrediencie na košíčky Izidor

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 140 g mletých vlašských orechov
  • 1 vajce
  • 2 PL kakaa
  • 1/2 ČL mletej škorice

Na orechovú náplň:

  • 300 g mletých vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 ml rumu

Na čokoládový krém:

  • 300 g masla
  • 150 g kryštálového cukru
  • 3 vajíčka
  • 50 ml vody
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 PL kakaa

Na polevu:

  • 150 g čokolády na varenie
  • 70 g stuženého tuku
  • Ríbezľová marmeláda alebo iná podľa preferencie

Košíčky Izidor: Jednoduchý postup receptu

1

Začneme zmiešaním všetkých surovín v miske a rukami si z nich vypracujeme cesto.

Vianočné košíčky Izidor. Fotka - Kristýna

2

Potom lyžičkou naberieme cesto do formičky v tvare košíčka a prstami ich vtlačíme do všetkých okrajov.

Vianočné košíčky Izidor. Fotka - Kristýna

3

Naplnené formičky dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 175 stupňov na cca 15 minút. Po vychladnutí každý košíček opatrne vyklepeme z formičky.

Vianočné košíčky Izidor. Fotka - Kristýna

4

Následne v miske zmiešame orechy, cukor, vanilkový cukor a rum.

Vianočné košíčky Izidor. Fotka - Kristýna

5

Vychladnuté košíčky potrieme džemom. Najčastejšie sa pridáva ríbezľový, avšak nič nepokazíte ani na slivkovom alebo jahodovom.

Vianočné košíčky Izidor. Fotka - Kristýna

6

Následne pridáme na košíčky Izidor domácu orechovú náplň.

Vianočné košíčky Izidor. Fotka - Kristýna

7

Do robota dáme šľahať vajíčka. V hrnci zatiaľ varíme vodu s cukrom, kým sa cukor nerozpustí a zmes nezhustne. Opatrne prilejeme k vajíčkam a šľaháme až do vychladnutia. Keď vzniknutá zmes vychladne, primiešame ešte maslo izbovej teploty a kakao.

Vianočné košíčky Izidor. Fotka - Kristýna

8

Potom dáme na orechovú vrstvu pomocou zdobiaceho vrecka s ozdobnou špičkou krém. Necháme vychladnúť v chladničke na cca hodinu. Rozpustíme čokoládu s tukom a naše košíčky Izidor namáčame v tejto poleve. Necháme odkvapkať.

Vianočné košíčky Izidor. Fotka - Kristýna

Hotovo! Nič zložité, však? Veríme, že sa vám košíčky Izidor podľa nášho fotoreceptu vydarili a vzniklo vám ideálne sladké pečivo na sviatočný vianočný stôl.

A čo v prípade, keď vám zvýši(a):

  1. Orechy? Máme pre vás ďalší vianočný recept, v ktorom viete zvyšky perfektne uplatniť – nadýchané orechové medovníčky.
  2. Čokoláda? Inšpirujte sa fotoreceptom na šuhajdy z čokolády a Salka, ktoré tvarom, ale aj intenzívnou chuťou a arómou pripomínajú naše košíčky Izidor, čo napovedá, že sa k sviatočnému vianočnému stolu taktiež hodia.
  3. Rum? Nachystajte si rumové guľky, ďalšie z drobných sladkých pečív, ktoré stoja za váš čas a energiu počas vianočných príprav.

Dobrú chuť, nech už sa rozhodnete pre akúkoľvek alternatívu na pečenie!

FAQ 1: Aké sú iné dostupné verzie košíčkov Izidor?

Z fotoreceptu vyššie vieme, že základnou verziou košíčkov Izidor je čokoláda kombinovaná s orechmi a rumom. Avšak nenechajte sa zastaviť a experimentujte aj s inými ingredienciami. Na košíčkoch Izidor nič nepokazíte, ak sa rozhodnete pridať, napríklad, karamel, kokos, dokonca sušené ovocie. Preferencia je na vás! Vyskúšajte obmeniť náš tradičný recept.

FAQ 2: Ako dlho vydržia košíčky Izidor čerstvé?

Košíčky Izidor sa najlepšie konzumujú do 3 dní od ich samotnej prípravy. Je nesmierne dôležité, aby ste ich udržiavali v chladničke, práve vďaka tradične pridaným ingredienciám ako čokoláda, kakao či rum. Pred ich podávaním nechajte nachvíľu pri izbovej teplote, ktorá zabezpečí, že chuť košíčkov skutočne vynikne.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu