Náš dokonalý cheesecake – neobyčajne obyčajný cheesecake, ktorý budete milovať. Pripravte sí s nami skvelý koláčik podľa overeného receptu webu NajlepšieKoláče.sk.
Dokonalý cheesecake
Cheesecake je obľúbeným dezertom po celom svete a má zaujímavú históriu a rôzne varianty. Tu je niekoľko zaujímavostí o cheesecake:
História cheesecaku siaha až do starovekého Grécka a Ríma, kde bol pripravovaný podobný dezert syrového tvarohu a medu. V priebehu storočí sa recepty a ingrediencie vyvíjali.
Najstarší dochovaný recept na cheesecake pochádza z antickej gréckej kuchárky napísanej okolo roku 230 n. l. a obsahuje tvaroh, med a pšeničnú múku.
V niektorých regiónoch sveta, ako je Taliansko a Francúzsko, je cheesecake tiež obľúbeným dezertom, ale tam sa často pripravuje s ricottou alebo mascarpone, čo sú iné druhy syrov ako tvaroh.
Existuje mnoho rôznych variácií cheesecake, vrátane ovocného cheesecake s lesným ovocím, malinového cheesecake, čokoládového cheesecake a mnoho ďalších.
Národný deň cheesecake sa oslavuje 30. júla. Tento deň slúži ako príležitosť na oslavu tohto obľúbeného dezertu a na jeho konzumáciu.
Najdrahšie cheesecake na svete bol vytvorený v New Yorku a stál viac ako 4 000 dolárov. Bol zdobený zlatom a diamantmi.
Cheesecake sa tiež často podáva na svadbách a iných oslavách. Je obľúbeným dezertom pre veľké udalosti vďaka svojmu bohatému a lahodnému charakteru.
V Spojených štátoch bola prvá továreň na cheesecake založená v roku 1872 v New Yorku. Odvtedy sa cheesecake stal komerčne vyrábaným dezertom.
Niektoré regióny sveta majú svoje vlastné varianty cheesecake, ktoré zahŕňajú miestne ingrediencie a tradície. Napríklad v Japonsku existuje japonský cheesecake, ktorý je známy svojou ľahkou a nadýchanou textúrou.
Variácie
- New York Cheesecake: Tento klasický variant cheesecake je známy pre svoju hutnú a krémovú konzistenciu. Je obvykle podávaná s korou z cesta a často je ozdobená šľahačkou alebo ovocím.
- Ovocný Cheesecake: Tento variant cheesecake zahŕňa pridanie rôznych druhov ovocia, ako sú maliny, jahody, čučoriedky alebo broskyne, do zmesi alebo ako polevu na vrchole cheesecake. Ovocný cheesecake pridáva osviežujúcu a sladkú chuť.
- Čokoládový Cheesecake: Čokoládový cheesecake obsahuje kakaový prášok alebo čokoládovú polevu pre milovníkov čokolády. Tento variant cheesecake môže byť bohatý a intenzívny.
- Malinový Cheesecake: Malinový cheesecake často obsahuje malinovú polevu alebo malinové džemy, čo dodáva dezertu jemnú kyslú a sladkú chuť.
- Jednoduchý Tvarohový Cheesecake: Tento typ cheesecake sa vyrába s tvarohom, tvarohovým jogurtom alebo mascarpone s minimálnymi prísadami. Je ľahšia a má sviežu chuť.
- Citrónový Cheesecake: Citrónový cheesecake má výraznú citrónovú chuť a často obsahuje citrónovú kôru a šťavu pre osviežujúcu a kyslú chuť.
- Šťavnatý Cheesecake: Tento variant cheesecake môže obsahovať rôzne druhy džemov alebo sirupov pre extra sladkosť a chuť.
- „Bezpečný“ Cheesecake: Niektoré recepty na cheesecake ponúkajú bezlepkové alebo bezlaktózové varianty pre tých, ktorí majú stravovacie obmedzenia.
- Zmrzlinový Cheesecake: Tento variant cheesecake je chladený a podáva sa ako zmrzlina. Je obvykle bez pečenia a má osviežujúcu textúru.
Toto sú len niektoré z mnohých variantov cheesecake, ktoré si môžete vychutnať. Každá má svoju vlastnú unikátnu chuť a charakteristiku, ktorá ju robí zvláštnou. Tu je naša punčová torta. A tu je piškótová roláda s banánom. Skúste aj ako piecť dokonalý cheesecake. Tu je aj náš recept na kinder cheesecake.
Ingrediencie
- 300 g – hladká múka
- 170 g – maslo
- 2 kávové lyžičky – citrónová šťava
- 20 g – kakao
- 250 g – mascarpone
- 80 g – cukor
- 500 g – jemný mäkký tvaroh
- 4 ks – banány
- 6 ks – nektárinky
- 150 g – hnedý cukor
- 1 ks – vanilkový cukor
Postup receptu
1Spracujeme si prísady na cesto. Zmiesime múku s vajíčkom, maslom, cukrom a kakaom.
Cesto necháme pol hodinu stuhnúť v chladničke.
2Cestom vyložíme dno tortovej formy. Dbáme na to, aby bolo všade rovnomerne rozmiestnené.
3
Medzitým si pripravíme náplň. Celé vajíčka šľaháme s cukrom, hnedým aj vanilkovým.
4
Šľaháme na hustú penu, po chvíľke pridáme citrónovú šťavu. Následne do toho našľaháme aj tvaroh a mascarpone.
5
Na cesto natrieme rozmixované nektárinky alebo roztlačené banány.
6
Nalejeme tvarohovo-vajíčkovú plnku a pečieme na 170 stupňov Celzia hodinu vo vodnom kúpeli. Dobré je formu zvonka obaliť papierom na pečenie.
7
Po hodine treba odskúšať drevenou špajdlou, či plnka pečením stuhla. Musí ostať suchá. Ak áno, cheesecake je hotový.
Dobrú chuť! Skúste aj náš nepečený cheesecake s čučoriedkami.