Buchty pečené na plechu. Overený a jednoduchý recept na tradičné kysnuté buchty so slivkovým lekvárom podľa tradičného receptu sa jednoducho oplatí vyskúšať.
Pečené buchty na plechu
Pečené buchty na plechu, tradičný pochodujúci z krajín strednej Európy, predstavujú lahodné pečivo, ktoré sa vyznačuje rôznymi zaujímavosťami. Tieto malé plnené koláčiky majú bohatú históriu a široký kultúrny význam.
Ich pôvod siaha do stredoveku, kedy sa začali objavovať prvé recepty a techniky pečenia. Buchticky na plechu sú typické pre stredoeurópske krajiny, ako sú Česká republika, Slovensko, Rakúsko a Maďarsko. Prvotné recepty sa datujú do stredoveku a vyvíjali sa v priebehu času. Vo väčšine prípadov sú to malé kúsky cesta plnené sladkým džemom alebo ovocím. Názov „buchta“ môže mať rôzne významy v rôznych regiónoch, ale v tomto kontexte ide o plnené pečivo.
Jedna z unikátnych vlastností pečených buchiet je ich rôznorodá náplň. Môžu byť plnené sladkým džemom, ovocím, tvarohom či orechmi. Táto variabilita umožňuje individuálnu prispôsobivosť podľa miestnych chutí a sezónnych ingrediencií.
Pečené buchty na plechu získali popularitu v stredoeurópskych kuchyniach v priebehu času. Recepty sa rôzne prispôsobili miestnym chutiam a dostali rôzne náplne a tvarové varianty. Pečené buchty na plechu majú aj symbolický význam vo viacerých kultúrach. Vo viacerých stredoeurópskych krajinách sa pečú na rôzne sviatky a udalosti, ako sú Vianoce, Veľká noc a svadby. Ich tvar môže symbolizovať plnosť, bohatstvo a spolupatričnosť.
V modernej dobe sa tradičné recepty prenášajú aj do nových generácií, pričom sa často kombinujú s modernými prístupmi k pečeniu. Pečené buchty na plechu tak zostávajú dôležitou súčasťou kultúrnych osláv a obľúbeným pochúťkou, ktorá spája chuť minulosti s radosťou prítomnosti.
Vzhľadom na to, že pečené buchty na plechu sú súčasťou kultúrnej dedičiny stredoeurópskych krajín, je ich história bohatá a prepojená s historickým vývojom jednotlivých regiónov. Vyskúšajte aj naše jednoduché cesto na koláč alebo syrovú roládu.
Ingrediencie
- 1 ks – vanilínový cukor
- 1/2 ks – prášok do pečiva
- 1 na posýpku – práškový cukor
- 250 ml – mlieko
- 1/2 čajovej lyžičky – soli
- 1 dcl oleja
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 1/2 kocky droždia
- 1 polievková lyžica medu
- 100 g masla
- 1 ks – slivkový lekvár (440 g)
Postup receptu
1Na úvod si pripravíme kvások. Do jedného deci mlieka si rozdrobíme droždie a pridáme jednu polievkovú lyžicu kryštálového cukru. Všetko si vymiešame, aby sa droždie rozpustilo. Následne necháme na teplom mieste postáť, aby zmes nakysla.
2Medzitým si pripravíme ostatné suroviny. Múku si preosejeme do väčšej misy a pridáme zvyšný cukor, vanilínový cukor, prášok do pečiva, soľ, med, olej, zvyšné vlažné mlieko a doplníme vykysnutým kváskom. Ručne alebo mixérom vymiesime a vypracujeme hladké nelepivé cesto.
3
Cesto poprášime múkou, prekryjeme v nádobe utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste približne 1,5 hodiny. Cesto by správne malo zdvojnásobiť objem.
4
Rozpustíme si maslo. Plech alebo misu na pečenie s veľkosťou asi 23×33 cm potrieme silnejšou vrstvou masla. Cesto nasjkôr vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a potom narežeme štvorčeky cca 6×6 cm. Na každý štvorček navrstvíme slivkový alebo iný obľúbený hustý lekvár. Namiesto lekváru si môžene pripraviť aj tvarohovú plnku (zmiešame tvaroh, žĺtok, cukor, trošku maizeny).
5
Konce na štvorčeky narezaného cesta si pritlačíme spolu, dáme pozor, aby lekvár ostal uzavretý v buchte, postláčame, aby sa buchtička uzavrela. Potrieme z každej strany roztopeným maslom (aby sa buchty po upečení pekne oddeľovali) a zlepenou časťou dole ukladáme postupne vedľa seba na plech.
6
Potrieme ešte roztopeným maslom a necháme približne 20 minút podkysnúť. Po vykysnutí vložíme plech do rúry, nemusíme ju predhrievať, teplotu si nastavíme na 170 stupňov a pečieme 30 – 40 minút podľa potreby.
Tip na záver: Upečené buchty opäť potrieme rozpusteným maslom a po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Prikryjeme bavlnenou utierkou, aby nevyschli. Tu je recept na pečené buchty na plechu.
Dobrú chuť.