Nadýchaná bublanina s ovocím, hrnčekový dezert, ktorý skvele padne najmä v horúcich letných mesiacoch. Osviežte si deň a nachystajte si ovocnú bublaninu jednoducho z pohodlia domova s našim fotoreceptom.
Bublanina z čerstvého či mrazeného ovocia
Nie je asi jednoduchšieho a rýchlejšieho receptu ako je bublanina. Stačia vám na ňu základné suroviny ako múka, vajcia či mlieko a recept je hotový do pol hodiny. Hľadáte rýchly sladký recept, ktorý nesklame návštevu? Bublanina je tá správna voľba!
A nielen pre návštevu či oslavy. Bublanina je univerzálnym dezertom, ktorý dobre padne na balkóne po rannej káve či čaji, ako desiata, olovrant alebo počas pikniku. Nehovoriac o perfektnej možnosti dať si ho po sýtom, nedeľnom obede.
Veľkou výhodou taktiež je, že si ju viete pripraviť za každého ročného obdobia. Najlepšie však padne v lete alebo na jeseň, kedy je dostatok čerstvého ovocia. To dodá bublanine ten správny nádych! Avšak neváhajte zameniť čerstvé za mrazené, na chuti nič nepokazíte.
Čo sa týka samotného ovocia, najčastejšie sú do bublaniny volené jahody, maliny, čerešne, marhule či čučoriedky. Určite sa ale nebojte nakombinovať viac ovocia naraz alebo skúsiť úplne nový druh. Nadýchané cesto bublaniny to zvládne!
Okrem bublaniny vám ponúkame aj iné overené hrnčekové fotorecepty. Nahliadnite na list feministického webu Ženy v meste. Výsledok určite neoľutujete, nech už zvolíte akýkoľvek recept.
Krajiny, kde je populárna
Bublanina je hrnčekový zákusok, ktorý sa vyskytuje prevažne v Európe, ale aj v niektorých častiach Ázie, najmä kvôli dostaku čerstvého ovocia. V týchto krajinách je rozšírená najviac:
- Česká republika a Slovensko: O tom niet najmenšej pochybnosti. Na českých a slovenských stoloch sa objavuje najmä v kombinácií s jahodami, čerešňami a marhuľami.
- Nemecko: V Nemecku nájdete bublaninu pod názvom „Obstkuchen“ alebo „Obsttorte“. Ovocie, ktoré do nej ide tu nemá limity a ľudia častokrát siahnu po štipke zo všetkého. Oslavy a rodinné stetnutia sú predovšetkým miesta, kde sa „Obstkuchen“ vyskytne.
- Poľsko: Poľsko pozná bublaninu pod menom „Placek“ nebo „Ciasto z owocami“. Podobne ako v Nemecku, ani tu nemá ovocie limity a ľudia sa s výberom skutočne radi pohrajú.
- Maďarsko: Bublanina v Maďarsku je preložená ako „Lekváros sütemény“, čo doslova znamená „Ovocie pečené do cesta“. Okrem typických čerešní a čučoriedok pridávajú Maďari do bublaniny aj hrušky.
- Rakúsko: Veľmi podobné Nemecku. Tiež tu miestni poznajú bublaninu pod menom „Obstkuchen“. Najčastejšie využívaným ovocím sú jahody, maliny a čerešne.
- Slovinsko: Poslednou známou krajinou, ktorá obľubuje bublaninu je Slovinsko. V tejto balkánskej zemi sa jej hovorí „Šarlotka“ nebo „Šarkelj“. Rovnako ako v Rakúsku, aj tu sa najviac využíva ovocie ako jahody, maliny a čerešne. Vybrali sme aj recept na babičkinu hrnčekovú bublaninu
Ingrediencie
- 2 hrnčeky polohrubej múky,
- 3 ks vajec,
- 1/2 hrnčeka oleja,
- 2 ks vanilínového cukru,
- 1 prášok do pečiva,
- 1 hrnček kryštálového cukru,
- Ovocie podľa preferencie (čerstvé či mrazené),
- 1 hrnček mlieka
Postup receptu
1Cesto na bublaninu si nachystáme nasledovne: Zmiešame „suché“ a „mokré“ ingrediencie oddelene v osobitných miskách. Po čase suchú zmes zapracujeme do mokrej. Vznikne nám vláčne cesto.
2Na hrnčekovú bublaninu si môžete slobodne navoliť druhy ovocia, ktoré obľubujete najviac. Taktiež je na vás či zvolíte čerstvé alebo mrazené / kompótové (3 plné hrste). V prípade čerstvého, ovocie umyjeme, odkôstkujeme a zbavíme stopiek.
3
Plech cca 25×35 cm vystelieme papierom na pečenie, prípadne potrieme olejom či maslom. Na pripravený plech vylejeme vzniknuté cesto a poukladáme naň vybrané ovocie. Bublaninu pečieme cca 25 minút, závisí od veľkosti plechu.
Tip na záver: Vrch upečenej hrnčekovej bublaniny môžeme posypať práškovým cukrom. Milujete čokoládu? Žiaden problém! Nachystajte si chutnú polevu, ktorá tento dezert hneď obohatí. Pre fotorecept na čokoládový krém kliknite tu. Máme aj recept na hrnčekový Granko koláč.
Videorecept na tú najlepšiu ovocnú bublaninu
Ako dlho viem bublaninu skladovať?
Bublaninu je možné skladovať v chladničke 2-3 dni max. Ak potrebujete trvanlivosť prekabátiť a o niečo predĺžiť, skúste bublaninu zamraziť. Avšak najlepšie chutí čerstvá a preto odporúčame piecť v množstve, ktoré bude skonzumované prvé dni po upečení.