2x hlasované

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 15-20 minút
Počet porcií: cca 200 kusov (podľa veľkosti)

Vianočné opekance, najčastejšie podávané s makom, orechami, medom alebo aj tvarohom, poznáme taktiež pod názvami „pupáky“ či „bobaľky“. Prinášame vám tradičný fotorecept z kysnutého cesta od portálu Najlepšie koláče. Nech sa páči! 

Domáce vianočné opekance

Štedrú večeru si na strednom a východnom Slovensku nevieme bez vianočných opekancov, pupákov či bobaliek ani predstaviť. Tento koláč má korene v slovenskej kuchyni dlhé stáročia ako symbol plodnosti a hojnosti.

Veľká výhoda vianočných opekancov je v tom, že chutia čerstvo a fantasticky aj na druhý deň a je úplne jedno, či si ich nachystáte so spomínaným mletým makom, vlašskými orechami, tvarohom alebo sladkým medom, podobne ako pri vianočných oblátkach. Taktiež vám ich celková príprava spolu s pečením nezaberie viac ako hodinu a výsledkom bude až 200 kúskov na sviatočný vianočný stôl.

Portál Najlepšie koláče vám dnes konkrétne ukáže postup receptu na vianočné opekance, predovšetkým na spracovanie ich kysnutého cesta. V závere je už na vás či sa rozhodnete pre orechy, mak, med alebo tvaroh. Prajeme vám veľa šťastia s prípravou cesta!

Pre jednoduchšiu prípravu kysnutého cesta vám odporúčame aj recept na juhoslovanské koláče. Inšpirujte sa postupom a uľahčite si pečenie, ako sa len dá!

Vianočné opekance: Ingrediencie

(na 200 kusov – podľa veľkosti) 

  • 500 g polohrubej múky
  • 1/2 kocky droždia
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • 100 g roztopeného masla
  • 3 PL kryštálového alebo trstinového cukru
  • 1 žĺtok
  • 2,5 dl vlažného mlieka

Postup receptu na domáce vianočné opekance

1

Začneme prípravou kvásku. Do vlažného mlieka rozdrobíme čerstvé droždie. Pridáme lyžicu kryštálového alebo trstinového cukru, voľba je na nás! Dôkladne vymiešame a necháme nakysnúť, čo trvá približne 5 minút, kým sa nám urobí pena.

Kysnuté cesto na vianočné opekance. Fotka - Nela

2

Do misky pridáme polohrubú múku, roztopené maslo, zbytok vlažného mlieka, kvások, žĺtok, prášok do pečiva, kryštálový cukor a soľ. Vláčne cesto vymiesime rukou alebo si pomôžeme kuchynským robotom.

Kysnuté cesto na vianočné opekance. Fotka - Nela

3

Cesto by sa nám malo oddeľovať od nádoby. V prípade, že by bolo až príliš tuhé, môžeme pridať trochu vlažného mlieka. Vymiesené cesto prikryjeme a na teplom mieste necháme kysnúť 40 minút. Za tento čas sa zdvojnásobí objem cesta.

Kysnuté cesto na vianočné opekance. Fotka - Nela

4

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a následne ešte premiesime kvôli kvasinkám. Bochník narežeme na časti, z ktorých si urobíme dlhšie šuľky a tie nakrájame na menšie kúsky (cca 1,5 cm). Počítame s tým, že pečením ešte narastú.

Kysnuté cesto na vianočné opekance. Fotka - Nela

5

Vianočné opekance môžeme vytvarovať do malých guliek, aby mali všetky rovnaký tvar. Ukladáme ich na plech, ktorý sme si vymastili a vyložili papierom na pečenie. Neukladáme ich však blízko seba, pretože nakoniec zväčšia svoj objem.

Kysnuté cesto na vianočné opekance. Fotka - Nela

6

Bobaľky či pupáky necháme na plechu podkysnúť ešte ďalších 10 minút. Nie je potrebné ich ničím potierať. Vianočné opekance v závere pečieme pri teplote 200 oC dozlatista a približne 15-20 minút. Hotovo!

Kysnuté cesto na vianočné opekance. Fotka - Nela

Malý tip od nás: Upečené vianočné opekance prikryjeme bavlnenou utierkou, aby nevyschli. No a už je po tom čisto na vás či ich budete podávať s makom, orechami alebo tvarohom. Ako sme už spomínali, hodí sa aj sladký prírodný med. Želáme vám dobrú chuť a veríme, že si pochutí celá vaša rodina pri sviatočnom stole!

Kysnuté cesto na vianočné opekance. Fotka - Nela

Aby neboli vianočné opekance, bobaľky či pupáky osamelé na štedrovečernom stole, odporúčame vám aj tieto vianočné dezerty, ktoré ho ideálne vyplnia:

  1. Orechové košíčky Izidor, na ktorých cesto vám vystačí jedno vajce
  2. Perníkový závin so slivkovým lekvárom
  3. Parížske rožky ako od starej mamy a nemusíte do nich pridať ani múku
  4. Karamelové tyčinkové grilážky

Nech sa vám ich príprava vydarí!

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu