3x hlasované

Vyskúšajte náš overený recept na najlepší domáci bazový sirup s ktorým sa mi spája krásne obdobie bezstarostného detstva.

Bazový sirup 40 kvetov

Tento jednoduchý recept na vynikajúci sirup stojí za to vyskúšať a vaše deti ho budú milovať. Máte vo zvyku kupovať pre vaše deti ovocné sirupy? Skúste si pripraviť pravý domáci bazový sirup. Baza rastie takmer všade a stačí nazbierať len niekoľko kvetov. Poradíme vám, ako na to. Domáci bazový sirup podľa webu Najlepšie koláče.

Príprava bázového sirupu je obľúbenou aktivitou najmä v letných mesiacoch, keď kvitnú bázové kvety. Tento osviežujúci sirup je vynikajúci do limonád, koktailov a dezertov. Tu je niekoľko tipov, ako pripraviť bázový sirup doma:

Výber surovín

Bazové kvety: Zbierajte kvety počas slnečného dňa, keď sú plne rozkvitnuté a suché. Vyberajte kvety, ktoré sú ďaleko od ciest a znečistenia. Na prípravu sirupu potrebujete približne 30 veľkých bázových kvetov.

  • Cukor: Použite kryštálový alebo trstinový cukor. Trstinový cukor dodá sirupu jemnú karamelovú príchuť.
  • Citróny: Citróny dodávajú sirupu sviežu kyslosť. Použite bio citróny, aby ste sa vyhli pesticídom.
  • Voda: Použite čistú, filtrovanú vodu.

Skladovanie

Skladovanie domáceho bázového sirupu vyžaduje niekoľko základných krokov, aby bol sirup dlhodobo bezpečný a chutný. Tu sú niektoré tipy a odporúčania pre správne skladovanie:

Sterilizácia fliaš: Pred plnením sirupu je dôležité sterilizovať sklenené fľaše a viečka. Môžete ich vyvariť vo vode po dobu 10-15 minút alebo ich umiestniť do rúry predhriatej na 100 ° C na rovnakú dobu. Nezabudnite nechať fľaše vychladnúť na čistej utierke.

Plnenie sirupu: Plňte sirup do fliaš, keď je ešte horúci. To pomáha vytvoriť vákuum pri uzavretí fľaše, čo zvyšuje trvanlivosť.

Chladné a tmavé miesto: Najlepšie je skladovať bázový sirup na chladnom a tmavom mieste, ako je špajza alebo pivnica. Svetlo a teplo môžu urýchliť proces skazy.

Chladenie: Po otvorení fľaše sa odporúča sirup uchovávať v chladničke. Nevypotrebovaný sirup by mal byť spotrebovaný do niekoľkých týždňov.

Bazový sirup skladujte v chladničke, kde vydrží približne 3-4 týždne. Ak chcete sirup uchovať dlhšie, môžete ho zasterilizovať v zaváracích pohároch, čo predĺži jeho trvanlivosť na niekoľko mesiacov.

Baza

Liečivé vlastnosti: Baza čierna má dlhú históriu využitia v tradičnej medicíne. Používa sa predovšetkým na liečbu prechladnutia, chrípky, kašľa a horúčky. Kvety a plody majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti.

Kulinárske využitie: Kvety a plody bázového kríka sú tiež obľúbené v kuchyni. Z kvetov sa pripravuje bázový sirup, ktorý je obľúbený ako osviežujúci nápoj alebo prísada do dezertov. Plody sa často používajú na výrobu džemov, želé, vína a likérov.

Vyskúšajte aj ďalšie recepty, napríklad na jahodový džem alebo na kávové zrná. Alebo recept na bazový džem.

Ingrediencie na bazový sirup

  • 40 ks kvet bazy čiernej (aj viac, sirup bude aromatickejší)
  • 2 l prevarená ochladená (filtrovaná) voda
  • 3 citróny (najlepšie v bio kvalite, nemusíme ich potom šúpať)
  • 1,5 kg kryštálový cukor
  • 2 čajová lyžička kyseliny citrónovej (pre dlhodobejšie uskladnenie)

Postup receptu na bazový sirup

Najlepšie je zbierať kvety bazy čiernej ďaleko od ciest, ideálne v slnečné ráno, kedy sú bohaté na peľ. Pred spracovaním je potrebné všetky kvety očistiť od tvrdých stoniek.

Pred spracovaním je potrebné všetky kvety očistiť od tvrdých stoniek, Foto - Nela

Potom ich jemne prepláchneme, aby sme kvety zbavili chrobáčikov. Pridáme ich do väčšieho hrnca s nakrájanými citrónmi, zalejeme vychladenou prevarenou vodou.

Potom ich jemne prepláchneme, aby sme kvety zbavili chrobáčikov, Foto - Nela

3

Hrniec prikryjeme a bazu necháme lúhovať na chladnom mieste 24 hodín. Potom bazu s citrónmi precedíme cez gázu, ktorú dôkladne vytlačíme, do poslednej kvapôčky.

Hrniec prikryjeme a bazu necháme lúhovať na chladnom mieste 24 hodín, Foto - Nela

4Tekutinu môžeme aj precediť, aby nám neostali žiadne malé čiastočky. K bazovému výluhu pridáme aj cukor a kyselinu citrónovú pre dlhodobejšie uskladnenie sirupu.

Tekutinu môžeme aj precediť, Foto - Nela

5

Sirup povaríme za stáleho miešania od rozpustenia cukru približne 5-10 minút, potom sirup nalievame do dôkladne umytých fliaš, ktoré ihneď uzavrieme a zabalíme do deky. Necháme vychladnúť najlepšie do druhého dňa.

Sirup povaríme za stáleho miešania od rozpustenia cukru približne 5-10 minút, Foto - Nela

Tip na záver: Ak chcete sirup zdravší, k bazovému výluhu pridáme iba cukor. Keď sa rozpustí, sirup odstavíme, nalievame do fliaš, ihneď uzavrieme a zabalíme do deky do druhého dňa. Tento sirup bez kyseliny citrónovej však skladujeme len v chladničke a bude ho treba rýchlejšie skonzumovať. Prečítajte si aj podrobnejšie aké má bazový sirup účinky. Dobrú chuť.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu