2x hlasované

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 20 minút
Počet porcií: 16 kusov
 

Jemný jablkový koláč

Aj napriek krehkej štruktúre zostáva náš dezert šťavnatý a vďaka tomu nesmierne obľúbený, najmä počas jesenného obdobia. Vtedy majú jablká, hlavná ingrediencia v koláči, najlepšiu sezónu a preto zvykneme v týchto dňoch sladkým pochúťkam z jabĺk dávať prednosť pred ostatnými dezertami. Portál Najlepšie koláče má dnes pre vás fotorecept na jemný, no šťavnatý jablkový koláč, hotový za pol hodinu v 5 jednoduchých krokoch.

Jablkový koláč sám o sebe je svieži dezert plný vitamínov vďaka pridaným jablkám, avšak môžete si ho pripraviť ešte v zdravšej verzií. Klasickú hladkú múku viete jednoducho nahradiť špaldovou hladkou múkou. Taktiež nemusíte pridať požadované množstvo cukru, ale presne toľko, koľko vám podľa vlastných preferencií sedí. Menej cukru sa hodí najmä vtedy, keď chcete nechať samotné jablká vyniknúť a vychutnať si ich čerstvosť a sviežosť v dezerte.

Jemný jablkový koláč má na Slovensku dlhú históriu a stal sa favoritom u väčšiny z nás. Dnes ho nájdete v mnohých pekárňach, kaviarňach a iných podnikoch. Avšak nemusíte čakať na ďalšiu príležitosť objednať si ho na vašom obľúbenom mieste. Rýchlo a jednoducho si ho viete pripraviť aj doma s našim fotoreceptom, vďaka ktorému máte hotový koláč pred sebou do 30 minút. Nielen zaručený šťavnatý výsledok, ale aj ušetrená cesta do kaviarne!

Receptový portál Dobrá kuchyňa má taktiež pre vás podobný recept na jablkový koláč, v tomto prípade aj s pridaným pudingom. Vyskúšajte!

Ingrediencie na jemný jablkový koláč

  • 1 hrnček (300 ml)
  • 1 hrnček hladkej múky alebo špaldovej hladkej múky
  • 1/2 hrnčeka vlažného mlieka
  • 50 g roztopeného masla
  • 1 väčšie vajce
  • 1/2 hrnčeka trstinového alebo kryštálového cukru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 4 PL kokosu (podľa chuti)
  • 1/2 balíčka vanilkového cukru
  • 4 stredné jablká
  • Citrónová šťava (podľa chuti)
  • Mletá škorica

Postup receptu: 5 krokov, 30 minút

1

Vyberieme si misku a do nej si nastrúhame jablká na hrubšie rezance. Rukou z nich vytlačíme šťavu, ak máme šťavnatejší druh jabĺk. Do nastrúhaných jabĺk pridáme citrónovú šťavu podľa chuti, rovnako ako aj cukor a škoricu.

Jemný jablkový koláč. Fotka - Nela

2Do druhej misky pridáme hladkú (špaldovú) múku, vlažné mlieko, roztopené maslo, vajce, trstinový (kryštálový) cukor a prášok do pečiva.

Jemný jablkový koláč. Fotka - Nela

3

Zo všetkých surovín si vymiešame vláčne cesto. Do cesta môžeme pridať aj nastrúhaný kokos, ktorý ho pekne prevonia a dochutí.

Jemný jablkový koláč. Fotka - Nela

4Plech na pečenie (cca 25×18 cm) vystelieme papierom na pečenie alebo dôkladne vymastíme maslom. Plech by nemal byť väčší, pretože by nám nepostačilo cesto. Stierkou rozvrstvíme polovicu z nášho cesta.

Jemný jablkový koláč. Fotka - Nela

5

Následne na celé cesto poukladáme nastrúhané ochutené jablká bez šťavy. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 20 minút do zlatista. Na záver môžeme náš jemný jablkový koláč posypať vanilkovým cukrom, aby bol chrumkavejší.

Jemný jablkový koláč. Fotka - Nela

Menší tip od nás: Okrem vanilkového cukru si viete na náš jemný jablkový koláč pridať aj kopček zmrzliny, zdravší biely jogurt, resp. kyslú smotanu, zmiešanú s vanilínovým cukrom či medom. Výber už závisí od vás. Prajeme vám dobrú chuť a veríme, že koláč vyšiel podľa vašich predstáv!

Čo so zvyšnými jablkami? Portál Chutné recepty má pre vás jablkový mrežovník alebo jablkové rezy so šľahačkou. Vyberte si dezert, ku ktorému máte bližšie vy! V prípade, že máte chuť na niečo iné jablkové a nie úplne dezert, portál vám taktiež ponúka mrkvový šalát s jablkami. Nech sa vám vydarí!

FAQ: Je tento jablkový dezert hrnčekový?

Áno, náš jemný jablkový koláč je hrnčekový!
Čo to vlastne znamená? Všetky prísady do koláča sa „merajú“ za pomoci hrnčeka, čo nielen urýchľuje samotnú prípravu dezertov, ale dodáva kuchárom a kuchárkam pocit slobody, pretože žiadna ingrediencia nemusí byť v presnom množstve. Aj to je jeden z hlavných dôvodov, prečo koláč ako náš jablkový je obľúbený. Nielen jemný a šťavnatý výsledok, ale aj rýchla a jednoduchá príprava, ktorá sa dá zvládnuť s jedným 300 ml hrnčekom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu